Vyriausybė siūlo dvigubinti mokytojų išeitinėms kompensacijoms skirtą biudžetą | KaunoDiena.lt

VYRIAUSYBĖ SIŪLO DVIGUBINTI MOKYTOJŲ IŠEITINĖMS KOMPENSACIJOMS SKIRTĄ BIUDŽETĄ

  • 7

Vyriausybė siūlo Seimui mokytojų išeitinėms kompensacijoms skirti papildomą 1 mln. eurų, iš viso tam šiemet numatant 2 mln. eurų.

Siūlymui dvigubinti kompensacijų fondą Ministrų kabinetas pritarė pirmadienį, pakeitimus dar turės patvirtinti Seimas.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė pažymi, kad situacija smarkiai pasikeitusi nuo 2015 metų, kai sumanyta papildomai skatinti mokytojus pasitraukti iš darbo, bei žada peržiūrėti kompensacijų skyrimo tvarką.

„Prognozuojama, kad per keletą metų mokykloms gali trūkti apie 2700 mokytojų. Todėl labai atsargiai turime taikyti priemones, kurios skatintų mokytojus palikti mokyklas. Jau kitais metais keisime šio fondo naudojimo principus, nes kai kuriose srityse jau dabar labai trūksta mokytojų ir į tai negalime neatsižvelgti“, – sakė J. Šiugždinienė.

Išeitines išmokas nutraukiant darbo sutartį šalių susitarimu mokėti nuspręsta 2015-aisiais, siekiant paskatinti mokytojų kaitą. Lėšas fondui kasmet tvirtina Seimas, numatant jas iš valstybės biudžeto.

Didinti fondą ragino opozicija – jos atstovai teigia, kad, savivaldybių duomenimis, iš viso kompensacijoms šiemet gali prireikti 6,4 mln. eurų, nors numatytas tik milijonas. Opozicijos teigimu, taip neproporcinga našta užkraunama savivaldybėms.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija nurodo, kad mokytojų išeitinėms kompensacijoms skiriama suma 2015-2018 metais svyravo nuo 1,6 iki 3,2 mln. eurų, o 2019 metais lėšų tam nebuvo skirta. Pernai 1,3 tūkst. mokytojų išeitinėms išmokoms panaudota 4,8 mln. eurų. Tuomet tam numatytas 1 mln. eurų, esant dideliam lėšų poreikiui, padidintas iš skolintų lėšų.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

r

tik zilvinas rucys gali isgelbet LIETUVA

kaunietis

nejaugi visas problemas galima išspręsti tik pridėjus, arba atėmus pinigų?

Siūlymas

Didinkite "ateitines", nes Švietimo be jaunų žmonių nebus...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS