Vyriausybė pritarė mažų mokyklų reorganizavimui, jungtinių klasių naikinimui | KaunoDiena.lt

VYRIAUSYBĖ PRITARĖ MAŽŲ MOKYKLŲ REORGANIZAVIMUI, JUNGTINIŲ KLASIŲ NAIKINIMUI

Nuo kitų metų mokyklose nebebus galima jungti 5-8 klasių, taip pat nebebus leista jungti daugiau nei dviejų pradinukų klasių.

Vyriausybė trečiadienį patvirtino Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos parengtus mokyklų tinklo kūrimo taisyklių pakeitimus, kuriais taip pat numatoma nuo 2022-ųjų priimti sprendimus dėl pradinių mokyklų, pagrindinių mokyklų ir progimnazijų, kuriuose mokosi 60 ir mažiau mokinių, reorganizavimo arba likvidavimo.

Ši nuostata negalios nevalstybinėms mokykloms, vaikų socializacijos centrams, specialiosioms mokykloms, specialiojo ugdymo centrams.

Siūloma, kad jau nuo kitų mokslo metų finansavimas nebūtų skiriamas mažiau nei aštuonis mokinius turinčioms 1–10 klasėms ir mažiau nei 12 mokinių turinčioms klasėms, kuriose ugdoma pagal vidurinio ugdymo programą.

Tokias klases išlaikyti galėtų savivaldybės savo biudžeto lėšomis. Mažesnį moksleivių skaičių dar siūloma leisti, kai tai yra jungtinė klasė, tautinių mažumų klasė, ar lietuviška klasė Vilniaus, Šalčininkų rajonų ir Neringos savivaldybėse.

Šiuo metu leidžiama jungti iki keturių pradinukų klasių, 5–8 klasėse galima jungti dvi gretimas klases, 9–10 klasės nejungiamos, o trečioje ir ketvirtoje gimnazinėse klasėse kai kuriais atvejais gali būti viena maža 12 moksleivių klasė.

Remiantis projektu, nuo kitų mokslo metų gimnazijose bus privalu sudaryti ne mažiau dvi trečias gimnazijos klases, išskyrus tautinių mažumų mokyklas arba jei gimnazija yra vienintelė savivaldybės teritorijoje ir pan. Gimnazijose, kuriose leidžiama viena trečioji gimnazijos klasė rekomenduojama, kad joje būtų ne mažiau kaip 21 mokinys.

Nuo 2026-ųjų, išskyrus minėtas išimtis, taip pat išimtis menų, sporto krypties įstaigoms, būtų reikalaujama sudaryti ne mažiau nei dvi trečiąsias gimnazijos klases, kuriose mokytųsi mažiausiai 31 mokinys.

Ministerijos teigimu, inicijuojamos pertvarkos didesnėse klasėse leis pagerinti moksleivių socialinius įgūdžius, jie bus mokomi pagal jiems aktualų ugdymo turinį, pradinukai gaus daugiau individualaus dėmesio, apskritai pagerės 1–8 klasių mokinių ugdymo sąlygos.

Pabrėžiama, kad po pertvarkos daugiau mokytojų turės galimybę dirbti visu etatu, daugiau lėšų bus skiriama ugdymui ir neformaliam švietimui, o ne administravimui.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos skaičiavimu, pertvarkai įgyvendinti jau kitąmet reikės apie 13 mln. eurų – pinigai bus skiriami išeitinėms išmokoms, moksleivių pavėžėjimui, naujiems pedagogams pritraukti.

Lietuvos savivaldybių asociacija siūlo visiškai neatsisakyti mažesnių nei aštuonių moksleivių klasių finansavimo, o skirti bent 50 proc. lėšų – likusią dalį dengtų savivaldybės. Taip pat reikalavimą turėti ne mažiau nei dvi trečiąsias gimnazines klases siūloma taikyti 20-čia, o ne 30-čia kilometrų nuo kitų įstaigų nutolusioms gimnazijoms.

Ministerijos duomenimis, dabar 89 šalies mokyklose ir 50 pagrindinio ugdymo skyrių mokosi 60 arba mažiau mokinių.

Iš viso Lietuvoje veikia 399 gimnazijos tipo mokyklos, beveik pusėje jų yra tik po vieną gimnazijos klasę, jose mokosi 3,1 tūkst. moksleivių, didesnėje dalyje tokių klasių moksleivių skaičius nesiekia 20-ies. Iš pradinių mokyklų, 40-yje veikia jungtinės klasės, kuriose mokosi trijų arba keturių klasių pradinukai.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

M. von Marcard: Patriarchas

Pr. a. antrosios pusės vidurys. Vokietijos(!!!) milijonieriaus(!!!) žmona važiuoja į sanatoriją, su savimi vaiką vežasi. Ten, salose, ji gydoma, o vaikas toliau mokosi - tos gyvenvietės JUNGTINĖJE klasėje. Ir - nieko. Svarbu, KAIP prisitaikoma prie esamos tikrovės sąlygų, kad rezultatas būtų geras. O juk dabar mes jau ir šalies GERIAUSIŲ MOKYTOJŲ video pamokas galime net skurdžios kaimo trobelės klasėje galime turėti, o mokytojas dalyvauja kaip moksleivių padėjėjas, patarėjas, jo žinių ir gebų ,,treneris" ir pan.

Anonimas

eilini karta GEREJA !

tai

ne tik ligonines naikina, bet ir mokyklas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS