Specialistė: reikėtų uždaryti parkus, vaikų žaidimų aikšteles | KaunoDiena.lt

SPECIALISTĖ: REIKĖTŲ UŽDARYTI PARKUS, VAIKŲ ŽAIDIMŲ AIKŠTELES

Norint išvengti didesnio koronaviruso plitimo, reikėtų uždaryti vaikų žaidimų aikšteles, teigia Nacionalinio visuomenės sveikatos centro epidemiologė Daiva Razmuvienė.

„Ko gero, reikėtų uždaryti vaikų žaidimų aikšteles, nes jos kiekvieną dieną būna pilnos“, – antradienį spaudos konferencijoje Vyriausybėje sakė ji.

„Pasakyta, kad turi būti vienos šeimos keli vaikai tik, ten yra kelių šeimų ir kokie dešimt vaikų – kaip vasaros atostogų metu. Tai tikrai yra griežtai neleidžiama“, – tęsė specialistė.

Šiuo metu galioja rekomendacija, kad vaikų žaidimų aikštelėse neturėtų žaisti daugiau nei vienos šeimos nariai.

„Kas bus daroma, sunku pasakyti, čia ne mano sritis, bet aš manau, kad jeigu žmogus nesupranta, tai kažkokios draudimo priemonės turėtų būti“, – teigė epidemiologė D. Razmuvienė.

Siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą, praėjusią savaitę šalyje paskelbtas karantinas – žmonėms rekomenduojama išeiti iš namų tik būtiniausiais atvejais.

„Parkuose, gatvėse ir parduotuvėse dabar vaikšto tikrai ne po du (asmenis – ELTA), žmonių yra masė. Savaitgalį praneša gerą orą ir tikrai visa visuomenė brausis į parkus. Kitos šalys jau seniai uždarė parkus. Jeigu žmogus sėdi ant suolo, jį pakelia ir sako – prašau išeit“, – konferencijoje kalbėjo D. Razmuvienė.

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė antradienį informavo, kad Vyriausybėje yra pateiktas siūlymas lauke ir viešosiose vietose neleisti vaikščioti daugiau nei po du asmenis.

Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyr. specialistė teigia, kad koronavirusas plinta esant 2 metrų ir mažesniam atstumui ir su užsikrėtusiu asmeniu bendraujant maždaug 15 minučių.

„Manau, šia priemone yra bandoma tuos susibūrimus bet kokiose vietose mažinti, nes žmonės tikrai turi suprasti, kad virusui plisti nuo žmogaus žmogui tereikia būti 2 metrų atstumu ir turėti 15 minučių kontaktą“, – teigė Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyr. specialistė, akcentuodama, kad žmonės, vaikščiodami parkuose, būriuojasi į didesnes grupeles.

Savo ruožtu Visuomenės informavimo grupės (VIG) dėl koronaviruso vadovas Giedrius Surplys informuoja, kad asmenims, pažeidžiantiems ministerijos nurodymus, bus taikomos baudos. Visuomenės informavimo grupės dėl koronaviruso vadovas taip pat patvirtino, kad trečiadienį Vyriausybės posėdyje bus pristatytas projektas dėl sankcijų padidinimo karantiną pažeidusiems asmenims.

„Yra registruojami pažeidimai, mūsų visuomenė budri, ji stebi tuos atvejus ir praneša apie juos. Policija reaguoja, išrašyti protokolai ir rytoj Vyriausybės posėdyje teisingumo ministras pristatys projektą dėl sankcijų padidinimo“, – informavo G. Surplys.

„Kaip ir buvo sakyta, šiuo metu už izoliacijos režimo nesilaikymą asmuo gali būti nubaustas 40 eurų bauda, po naujo sprendimo ta bauda kils iki kelių šimtų eurų ir netgi daugiau negu 1000 eurų. Tikimės, kad tai bus paveiki priemonė tiems, kurie nenori suprasti, kad laikytis izoliacijos taisyklių yra tiesiog būtina, kad mes apsaugotume silpnuosius mūsų visuomenės narius ir visą visuomenę“, – pridūrė jis.

Lietuvoje iki šiol nustatyti 203 koronaviruso COVID-19 atvejai. Viena moteris, užsikrėtusi šiuo virusu, mirė.

Daugiausia infekuotų Lietuvoje – jauni žmonės

Pusė iš daugiau nei 200 nustatytų užsikrėtusiųjų koronavirusu yra jauni asmenys, dešimt žmonių jau užsikrėtė nuo grįžusių iš užsienio artimųjų, sako  epidemiologė D. Razmuvienė.

„Didžioji dalis susirgusiųjų, virš 50 procentų, yra jauni asmenys, nuo 20 iki 40 metų. Kiekvienas susirgęs asmuo turi nemažą skaičių kontaktinių asmenų“, – spaudos konferencijoje Vyriausybėje antradienį teigė epidemiologė.

Anot jos, šių užsikrėtusių asmenų kontaktų paieška yra sudėtinga ir ilga. Ji teigia, kad užsikrėtusių asmenų šalies viduje yra daugiau nei dešimt.

„Tų asmenų, kurie užsikrėtė jau ne išvykimo metu, o vietoje, yra apie 10-13 atvejų“, – kalbėjo D. Razmuvienė.

Anot jos, daugiausia įvežtinių atvejų vis dar yra iš Jungtinės Karalystės.

D. Razmuvienė sako, kad oficialiai patvirtina 12 užsikrėtusių medikų, keli šimtai jų jau yra karantine dėl kontaktų su kolegomis.

Anot jos, gydymo įstaigos šiuo metu organizuoja darbą grupėmis, kad vienai užsikrėtus ir medikams prireikus izoliuotis, juos visiškai galėtų pakeisti kolegos. Ji pripažįsta, kad trikdžių dėl to gydymo įstaigoms yra, bet ligoninių darbas kol kas nestoja.

Ji nesiėmė prognozuoti, kiek virusas gali išplisti, bet pripažino, kad atvejų gali būti ir „dešimtys tūkstančių“.

„Nenorėčiau prognozuoti, nes tų prognozių matome daug, apie tūkstančius, dešimtis tūkstančių kalbama. Bet gal geriau mes neprognozuokite tų atvejų, nes vis dėlto tokia informacija šiuo metu nereikalinga visuomenei, nes ji yra grėsmingai gąsdinanti. Geriau kalbėkime apie tai žmonėms, kad tu neik į lauką, ir jei jau yra būtinybė eiti – užsidėk kaukę“, – kalbėjo D. Razmuvienė.

Epidemiologės teigimu, nuo antradienio taikoma privaloma izoliacija savivaldybių patalpose yra „teisingas sprendimas“, nes savanoriška izoliacija nepasiteisino ir kai kurie žmonės jos nesilaikė. Ekspertė taip pat pabrėžė, kad gyventojai turi nešioti medicinines ar savadarbes medžiagines kaukes, kad patys žmonės toliau neplatintų viruso to nežinodami.

Daiva Razmuvienė. M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

Dėvėti apsauginę veido kaukę viešose vietose – būtina

D. Razmuvienė teigia, kad žmonės, eidami į viešąją erdvę, privalo dėvėti apsaugines veido kaukes – medicinines arba, jei tokių neturi, pasisiūtas namuose.

„Kaukės yra privalomos nešioti, pagal vakar dienos sprendimą. Kaukės turi būti nešiojamos, tokios, kokias mes dabar jas galime turėti – ar patys pasisiuvome, tam gali tarnauti ir šalikas, skarelė. Tai reikalinga, kadangi virusas plinta tarp mūsų visuomenėje. Tai yra kaip barjeras, kaip apsauga ir man, ir kitam. (...) Taip, jos nuo viruso neapsaugo, bet nuo sekretų tikrai apsaugo“, – antradienį Vyriausybėje surengtoje spaudos konferencijoje sakė D. Razmuvienė.

Jos teigimu, namuose gaminantis kaukę, svarbiausia yra atkreipti dėmesį, kad ji uždengtų burną ir nosį.

„Svarbiausia naminės kaukės paskirtis – uždengti nosį ir burną, kad nosies ir seilių sekretai nepatektų į išorę. (...) Tų sluoksnių, jei imsime marlę, gali būti 4, nepridėsi labai daug – žmogus turi kvėpuoti. Tai yra kiekvieno žmogaus sugebėjimas, išmonė. Pagrindinis dalykas nėra kažkokios normos – (...) ji turi apsaugoti nosį ir burną. (...) Jos abi, tiek namudinė, tiek medicininė, apsaugo tik nuo sekretų patekimo į išorę, nuo kito žmogaus lašelių. Nei viena, nei kita nuo viruso neapsaugo“, – pabrėžė D. Razmuvienė.

Lietuvoje iki šiol nustatyti 203 koronaviruso COVID-19 atvejai. Viena moteris, užsikrėtusi šiuo virusu, mirė. Tarp užsikrėtusių yra medikų, NATO kariškių.

Spaudos konferencijos vaizdo įrašas:

 

Gairės: koronavirusas, Koronavirusas Lietuvoje, COVID-19 karantinas, COVID-19 saviizoliacija
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Visi

turime nuosirdziai padekoti bastunams, kurie prveze mums "dovaneliu" is uzsienio ir valstybei, kuri paisydma kazkokiu laisviu ir dar bala zin ko, neizoliavo tuojau pat atvykusiu bastunu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS