Žinomos gatvės ir pastatai pasakoja kraupias istorijas | KaunoDiena.lt

ŽINOMOS GATVĖS IR PASTATAI PASAKOJA KRAUPIAS ISTORIJAS

Šeštadienio vakarą kauniečiai susirinko į išskirtinę naktinę ekskursiją po buvusį Kauno getą.

Naktinės ekskursijos dalyviai išgirdo įdomių istorijų apie buvusių Kauno geto kalinių kasdienybę, aplankė vietas, kuriose buvo vykdyti pogromai, veikė parduotuvės, mėsinės, sinagogos, o dabar čia – tik apleisti pastatai arba namai, kuriuose gyvena kauniečiai.

Ekskursija prasidėjo prie buvusių Kauno geto vartų, nuo kurių žydų likimas buvo tragiškas. Galutinai getas buvo suformuotas 1941 m. rugpjūčio 15 d. Jame įkalinta daugiau nei 30 tūkst. žydų tautybės žmonių. Tuo metu jie dar nenutuokė, kad vos kas aštuntas sulauks išlaisvinimo po trejų metų.

Gete privalėdavo dirbti visi, nuo 13 iki 65 metų, o už darbą gaudavo maisto, kurio užtekdavo tik savaitei. Delikatesu tapdavo iš bulvių lupenų padaryti kotletai.

Ekskursijos gidas vedžiojo po siauras gatveles, kurios saugo tamsias paslaptis, o po žeme iki šių dienų, anot gido, galima rasti žydų paliktų daiktų – nuo laikraščių iki sidabrinių šaukštų.

Gidas pasakojo apie dabartinių gyventojų namų sienose rastus senus raštus, kuriuos nesupratę jie tiesiog išmesdavo ir sudegindavo, nors tai būdavo svarbūs hebrajiškai parašyti rankraščiai.

Ekskursijoje dalyvavusi studentė Ieva mano, kad svarbu prisiminti istoriją, nacių darytus nusikaltimus ir sulaužytus žmonių gyvenimus bei pasmerkti padarytas klaidas, taip pat pagerbti nekaltas aukas. Studentei buvo įdomu išgirsti apie savo gimtojo miesto istoriją. „Niekad nemaniau, kad mintinai žinomos gatvės ir pastatai pasakoja tokias kraupias istorijas, kurias svarbu atsiminti“, – sakė mergina.

Istorija besidominčiai kaunietei Mildai labai patiko ekskursija: „Pastatai sužavėjo neįprastu dizainu ir kad kiekviena langų, durų forma vis reiškė skirtingą istoriją, taip pat susirinkę į ekskursiją žmonės žavėjo savo puikiomis istorijos žiniomis.“

Tris valandas trukusi ekskursija baigėsi svarbioje vietoje – Vilijampolės žydų kapinėse, kur ilsisi tūkstančiai palaidotų žydų tautybės kauniečių.

GALERIJA

  • Žinomos gatvės ir pastatai pasakoja kraupias istorijas
  • Žinomos gatvės ir pastatai pasakoja kraupias istorijas
  • Žinomos gatvės ir pastatai pasakoja kraupias istorijas
  • Žinomos gatvės ir pastatai pasakoja kraupias istorijas
  • Žinomos gatvės ir pastatai pasakoja kraupias istorijas
Gretos Zabielaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Darykit isvadas patys

lietuviai pagal savo paciu skaitlinguma ir isgelbetu zydu skaiciu - labiausiai padejus-gelbejus tauta pasaulyje. Ta statistika galite patys susirasti nete. Bet tegul patys zydai pasigiria , ar bent viena lietuvi surizikavo savo gyvybes rizikos kaina isgelbeti nuo sibiro..? . Tad yra lietuviai ir yra ...jie...Manau taip ir liks amziams. Izraelis issigimelio zydo Dusanskio neisdave.

tiesos mylėtojui

jeigu tau 63 kitam gali būti ir 93,mano senelį irgi buvo paėmę esesininkai nors man ir 54

Neseniai \\\\\.../////

buvo skelbimas,tame name butą parduoda,aš veltui tokio buto neimčiau.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS