R.Petrauskas: viskas daroma dėl gėjų saugumo | KaunoDiena.lt

R.PETRAUSKAS: VISKAS DAROMA DĖL GĖJŲ SAUGUMO

 

Laikinasis generalinis prokuroras teigia, kad net vaikų namų auklėtiniai raginami ateiti į gėjų eitynes ir su savimi atsinešti plytas.

Įtaria riaušes

Pasak Raimondo Petrausko, jo turima informacija leidžia įtarti, kad gėjų eitynės Vilniuje gali virsti didžiulėmis riaušėmis, todėl, kad išvengtų jų, jis ir paprašęs Vilniaus apygardos administracinio teismo šias eitynes uždrausti.

Prokuroro prašymą trečiadienį teismas iš dalies patenkino. „Kai iš tam tikrų struktūrų gauname informacijos, kad yra rimtos grėsmės tiek eitynių dalyviams, tiek žiūrovams, mes kitaip elgtis negalime. Nesinori, kad nukentėtų visiškai nekalti žmonės – mūsų gyventojai smalsūs, eis pažiūrėti, gali ir vaikus atsivesti, kas gali įvykti, jei kažkas suorganizuos riaušes“, - trečiadienio pavakarę surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo R.Petrauskas.

Opertayvinė informacija apie galimus neramumus laikinąjį prokuratūros vadovą pasiekė dar penktadienį. Tą pačią dieną jis su šia informacija supažindinmo policijos pareigūnus, įvyko pokalbis su kitų struktūrų vadovais. Žinant, kad neramumų grėsmė yra reali, buvo nuspręsta žmonėmis nerizikuoti.

Informacija - konfidenciali

Iš kur gauta tokia informacija, ir kas organizuoja neramumus, R.Petrauskas neatskleidė. „Tai konfidenciali informacija su tam tikrais slaptumo grifais gauta iš vienos valstybinės institucijos“, - tepaaiškino prokuratūros vadovas.

Jo teigimu, tarnybos dirba, bandoma surasti riaušes rengusius asmenis ir visais įmanomais būdais neramumams užkirsti kelią. Anot R.Petrausko, tarp šių asmenų yra įvairaus amžiaus žmonių. „Tai žmonės, kurie nėra lankstaus, šiuolaikiško mąstymo, kurie mąsto stereotipiškai, kuriems kitokia nuomonė nepriimtina“, - kalbėjo prokuroras.

„Apie tai, kad gali kilti riaušės rašte išdėstėme ir „Lietuvos gėjų lygai“. Rašėme, kad gerbiame jų pažiūras ir orientaciją ir prašėme atidėti eitynes dėl jų pačių ir kitų žmonių saugumo. Deja, buvome suprasti ne taip“, - sakė R.Petrauskas.

Vien šiemet prokuratūroje jau pradėti 42 ikiteisminiai tyrimai dėl grasinimų gėjams, todėl gauta informacija neleidžia abejoti, kad pavojus yra realus.

Skųs ir nutartį, ir prokurorą

„Lietuvos gėjų lyga“ ne tik žada apskųsti Vilniaus apygardos administracinio teismo nutartį, bet ir kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl paties R.Petrausko. Šiame skunde teigiama, kad savo veiksmais laikinasis generalinis prokuroras diskriminuoja kitokios seksualinės orientacijos žmones, kursto su jais fiziškai susidoroti, viršijo tarnybinius įgaliojimus ir prašo jo atžvilgiu pradėti ikiteisminį tyrimą.

Šis tyrimas pradėtas nebus, nes pagal galiojančius įstatymus ikiteisminį tyrimą generaliniam prokurorui inicijuoti gali tik Prezidentė. Ji dėl to turi kreiptis į Seimą, o šio sudaryta komisija gali nuspręsti, ar prokuroro kaltės pakanka, kad ikiteisminis tyrimas jo atžvilgiu būtų pradėtas. „Šiuo atveju situacija yra labai keista, generalinėje prokuratūroje dabar nėra nė vieno pavaduotojo. Jei būtų, gal jie šiuo skundu galėtų užsiimti“, - kalbėjo R.Petrauskas.

Nors Vilniaus policijos vadovai pareiškė yra pasiryžę užtikrinti viešąją tvarką gėjų eitynių metu, tačiau laikinasis prokuratūros vadovas tuo abejoja. „Nemanau, kad tai yra saugu. Pažiūrėkite kokios aistros verda dėl šių eitynių, kokie raginimai sklando“, - kelis kartus pakartojo R.Petrauskas.

 

Gairės: Petrauskas, Gėjai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS