Vilniuje numatyta pastatyti keturias požemines pėsčiųjų perėjas | KaunoDiena.lt

VILNIUJE NUMATYTA PASTATYTI KETURIAS POŽEMINES PĖSČIŲJŲ PERĖJAS

Vilniaus miesto taryba pritarė viešosios įstaigos „Vilniaus metro“ parengtam projektui, kuriuo numatyta sostinėje pastatyti keturias papildomas požemines pėsčiųjų perėjas.

Pėsčiųjų tuneliai bus statomi avaringiausiose Vilniaus vietose bei ten, kur dėl pėsčiųjų srauto susidaro didžiausios automobilių grūstys. Tunelius numatyta statyti Santariškių gatvėje prie Santariškių klinikų ir Onkologijos instituto, Laisvės prospekte prie autobusų stotelės „Laisvė“, Ozo ir Gelvonų gatvėje prie styrančių Nacionalinio stadiono griaučių bei prie Gariūnų turgaus.

Esą padaugėjus pėsčiųjų tunelių, mieste pagerėtų transporto eismas, sumažėtų oro tarša, o miestiečiai jaustųsi saugūs gatvėse. Šie uždaviniai yra vienas iš savivaldybės prioritetų. Šios požeminės perėjos būtų analogiškos tai, kuri kerta Konstitucijos prospektą greta Vilniaus miesto savivaldybės. Naujuose statiniuose planuojama paskirti plotus mažoms krautuvėlėms, iš kurių butų galima rinkti nuomos mokestį. Be to, požeminiai tuneliai būtų apšviesti ir filmuojami vaizdo kameromis.

Pėsčiųjų tunelių statyba, valdymas ir gatvių rekonstrukcija Vilniuje bus vykdoma viešojo ir privataus sektorių partnerystės būdu.

Savivaldybės duomenimis, preliminari vienos požeminės perėjos kaina siekia apie 4 mln. litų. Ją pastatyti truktų pusmetį, o eksploatacija atsipirktų tik per 15 metų.

Šiam ir kitiems projektams kartu reiktų apie 16 mln. litų. Apie 85 proc. visos požeminių perėjų statybai reikalingos sumos tikimasi gauti iš valstybės bei Europos Sąjungos fondų. Vilniaus miesto savivaldybės dalis siektų apie 15 proc. visos sumos, tačiau šią finansinę naštą planuojama užkrauti būsimam privačiam investuotojui. Pastarasis lėšas galėtų susigrąžinti iš tuneliuose įrengtų prekybinių plotų nuomos.

Projektą rengusi darbo grupė siūlo pirmiausia požeminę perėją statyti po Santariškių gatve, prie P.Baublio gatvės. Mat šis projektas jau aptartas su ligoninių administracija. Rengėjai siūlo artimiausiu metu skelbti viešąjį konkursą specialistų, galinčių atlikti galimybių studiją, paieškoms.

Už studiją turėtų mokėti būsimasis privatus investuotojas. Šio paieškoms artimiausiu metu taip pat turėtų būti skelbiamas konkursas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS