Madagaskaro lemūrai - ant išnykimo ribos | KaunoDiena.lt

MADAGASKARO LEMŪRAI - ANT IŠNYKIMO RIBOS

Animaciniame filme „Madagaskarai“ šios salos lemūrai vaizduojami kaip mieli, bendrauti linkę žvėreliai, tačiau jie taip pat yra primatų grupė, kuriai gresia didžiausias išnykimo pavojus, pirmadienį perspėjo aplinkos apsaugos specialistai.

Ataskaitoje, kuri buvo pristatyta per konferenciją dėl Jungtinių Tautų (JT) Biologinės įvairovės konvencijos Indijos mieste Haiderabade, nurodoma, kad į rytus nuo Afrikos esančiame Madagaskare gyvenantiems lemūrams gresia didelis pavojus dėl buveinių naikinimo ir neteisėtos medžioklės.

Dokumente „Primatai pavojuje“ įvardytos 25 rūšys, kurioms gresia didžiausias pavojus išnykti. Iš jų šešios paplitusios Madagaskare, penkios - Vietname, trys - Indonezijoje ir dvi - Brazilijoje.

„Ši ataskaita rodo, kad pasaulio primatams vis didesnę grėsmę kelia žmogaus veikla, - sakė Bristolio gamtosaugos ir mokslo fondo (BCSF) tyrimų vadovas Christophas Schwitzeris. - Nors šiame šimtmetyje dar nei vienos primatų rūšies nepraradome, kai kurių iš jų padėtis labai sunki.“

„Lemūrai dabar yra viena iš pasaulio gyvūnų grupių, kurioms gresia didžiausias pavojus išnykti - po daugiau nei trejus metus trukusios politinės krizės ir veiksmingos apsaugos nebuvimo jų gimtinėje Madagaskare“, - pridūrė jis.

Ataskaitoje, kurią parengė BCSF, Pasaulinė gamtos apsaugos organizacija (IUCN) ir kiti ekspertai, nurodoma, kad primatai patiria spaudimą dėl miškų naikinimo, neteisėtos prekybos gyvūnais ir medžiojimo mėsai.

Rečiausi iš Madagaskaro lemūrų yra šiauriniai žebenkštiniai lemūrai (Lepilemur septentrionalis), kurių šiuo metu laisvėje belikę 19 individų.

Madagaskaro vyriausybė buvo nuversta 2009 metais per karinį perversmą, o Jungtinės Valstijos pasmerkė šios šalies nesugebėjimą apsaugoti gyvūnų, pelniusių pasaulyje daug gerbėjų dėl kino studijos „DreamWorks Animation“ animacinių filmų serijos.

IUCN, leidžianti tarptautinę Raudonąją knygą, teigia, kad prie išnykimo ribos yra priartėję apie 90 iš 103 lemūrų rūšių ir porūšių.

Naujojoje ataskaitoje taip pat pažymima grėsminga padėtis, į kurią yra patekę Indonezijoje aptinkami mažieji ilgakulniai (Tarsius pumilus): ši rūšis buvo žinoma tik iš muziejuose saugomų egzempliorių, tačiau 2008 metais buvo sugauti trys gyvi individai, o dar vienas stebėtas gamtoje.

„Primatai yra mūsų artimiausi gyvenantys giminaičiai, o ... mes toliau atrasdavome naujų rūšių kiekvienais metais nuo 2000-ųjų“, - sakė IUCN pirmininkas Russellas Mittermeieris.

„Primatų stebėjimais vis labiau domimasi ir daugelyje vietos bendruomenių, gyvenančių aplink saugumas teritorijas, kuriose paplitusios šios rūšys, tai yra svarbus pajamų šaltinis“, - aiškino jis.

GALERIJA

  • Madagaskaro lemūrai - ant išnykimo ribos
  • Madagaskaro lemūrai - ant išnykimo ribos
  • Madagaskaro lemūrai - ant išnykimo ribos
  • Madagaskaro lemūrai - ant išnykimo ribos
  • Madagaskaro lemūrai - ant išnykimo ribos
  • Madagaskaro lemūrai - ant išnykimo ribos
  • Madagaskaro lemūrai - ant išnykimo ribos
  • Madagaskaro lemūrai - ant išnykimo ribos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS