Agento „Alksnio“ fikcija | KaunoDiena.lt

AGENTO „ALKSNIO“ FIKCIJA

Lygiai prieš 20 metų savo žemiškąją kelionę baigė kardinolas Vincentas Sladkevičius, amžinojo poilsio atgulęs Kauno arkikatedroje bazilikoje.

Tačiau lig šiol vieno šviesiausių tautos moralinių autoritetų vardas ir toliau lieka viešai skelbiamuose KGB bendradarbių sąrašuose. Paviešintas jis praėjus keliolikai metų po kardinolo mirties, kai jis pats apsiginti jau nebegalėjo.

To ilgo sovietų saugumiečių sąrašo pabaigoje, be kitų garsių pavardžių, 1 663 numeriu įrašytas agentas "Alksnis" (V.Sladkevičius).

Šis įrašas esą atsirado 1989 m. lapkričio 21-ąją.

Gal ta proga vertėtų bent įrašyti, kad jokių papildomų dokumentų apie kardinolo kolaboravimą su KGB nėra?

Nuo šios dienos buvo praėję beveik pusantrų metų, kai popiežius Jonas Paulius II V.Sladkevičių įšventino į kardinolus – ypatingas įvykis šalies dvasininkijai ir tikintiesiems, nes tai buvo tik antrasis kardinolas per visą Lietuvos istoriją.

Greitai po to V.Sladkevičius paskirtas Kauno arkivyskupu.

Ar galėjo patikti sovietams toks jų valdomos periferijos dvasininko iškilimas ir jo autoriteto bažnytinis pripažinimas, kurio patys neįstengė palaužti? Veikiausiai, ne.

O čia dar lenkų kilmės popiežiaus, nepriklausomybės kovoms įkvėpusio savo istorinę tėvynę, akivaizdžiai rodomas palankumas kaimyninės Lietuvos dvasininkijai.

Todėl neatmetama, kad V.Sladkevičiaus pavardė KGB agentų registracijos žurnale, baigiantis sovietinei epochai, atsirado neatsitiktinai ir ne šiaip sau.

Vis dėlto tame pačiame žurnale įrašyta, kad V.Sladkevičiaus, kuris esą užverbuotas 1958 m., byloje nėra nė vieno lapo, o agento darbo byla net nebuvo užvesta.

Artimas jo bendražygis, kardinolas Sigitas Tamkevičius, neabejojo, kad tai buvo siekis sukompromituoti šį šviesų žmogų.

O tas įrašas – vienas būdų tai padaryti. Ne paslaptis, kad sovietų saugumas V.Sladkevičių spaudė bendradarbiauti ir mainais žadėjo leisti valdyti Kaišiadorių vyskupiją. Nesutiko. Kerštas – agento "Alksnio" fikcija.

Po kelių mėnesių minėsime 100-ąsias V.Sladkevičiaus gimimo metines. Gal ta proga vertėtų bent įrašyti, kad jokių papildomų dokumentų apie kardinolo kolaboravimą su KGB nėra?

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Ačiū Autorei

už profesionalų straipsnį: įtikino, kad KGB grupuotė piktesnė už patį velnią.

kauniete-suvalkiete

labai geras straipsnis . Zurnaliste " pravale takeli" V.Sladkeviciaus gera varda atstatant ---gera ,garbing Pradzia [..nors JAM !! jau ---neaktualu;taciau religiniai bendruomeniai --labai svarbu]]]

SUSIJUSIOS NAUJIENOS