Apie laisvę ir atsakomybę | KaunoDiena.lt

APIE LAISVĘ IR ATSAKOMYBĘ

Šią savaitę Lietuvą užklupo nelaimės. Iš pradžių talžė liūtys, tada "užlūžo" registrų centro serverinė, sujaukusi visą sveikatos sistemą. Palikusi pacientus nežinioje, pateks jie seniai planuoto vizito pas gydytoją ar ne, susimylės vaistininkė ir parduos būtinų vaistų be recepto ar teks vėl pėdinti pas gydytoją ir prašyti kartą jau išrašyto recepto, tik šįkart – popierinio.

Vakar driokstelėjo dar viena žinia: šalyje nustatyti 26 nauji COVID-19 atvejai per parą. Dalies jų būtų išvengta, jei lietuviai, grįžę iš užsienio, būtų užsidarę savanoriškai į dviejų savaičių izoliaciją.

Vakarų filosofai jau seniai kalba apie tai, kad asmeninė laisvė turi būti derinama su atsakomybe. Kitaip laukia destrukcija, anarchija. Šiuo metu – ir nevaldomas COVID-19 plitimas.

Tautiečius, parskrendančius iš COVID-19 paveiktų šalių, NVSC darbuotojai daugmaž suskaičiuoja ir suregistruoja, todėl gali tikrinti, ar keliauninkai saviizoliacijos laikosi, o štai grįžtantieji keltu ar lėktuvu į Latviją, o iš ten – automobiliais į Lietuvą, nepatenka į jokią statistiką. Ir tada jau nuo jų atsakomybės jausmo priklauso, izoliuosis jie ar ne. Sveikatos specialistai įspėja apie pareigą grįžusiesiems iš COVID-19 paveiktų šalių per 24 val. savarankiškai užsiregistruoti NVSC puslapyje ir izoliuotis. Pranešama, kad neužsiregistravusiesiems gali būti taikoma administracinė atsakomybė. Tačiau ką tu ten visus sugaudysi... Ir vėl grįžtame prie atsakomybės. Štai tautiečių pora, per Latviją grįžusi iš Didžiosios Britanijos, NVSC nesiregistravo, tačiau savarankiškai dviem savaitėm užsidarė, izoliavosi, tuo metu panašiai keliavę jų bičiuliai džiaugiasi "išdūrę sistemą" ir išvengę izoliacijos. Kitas atvejis – dar gražesnis. COVID-19 susirgęs benamis nusprendė, kad nereikia jam nei stogo virš galvos, nei nemokamo maisto – matyt, ligoninė pernelyg apribojo jo asmeninę laisvę – pabėgo iš jos ir viešuoju transportu, pakeleivingais automobiliais iš Kauno patraukė į Lazdijus. Kiek žmonių jis galėjo užkrėsti pakeliui, vienas Dievas težino.

Taigi, lietuviai – laisvę mylinti tauta. Tačiau Vakarų filosofai jau seniai kalba apie tai, kad asmeninė laisvė turi būti derinama su atsakomybe. Kitaip laukia destrukcija, anarchija. Šiuo metu – ir nevaldomas COVID-19 plitimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Kas jį tokia?

Žmonės jau mato kokią tos laisvės kaina, o kažkas juokiasi iš varguolių ir šaukia Rusai puola. Toliau apvagineja kitus.

Laisve?

Tauta iskovojo,o 'dedule' prisidenges 'sajudziu'prixvatizavo. Atsakomybe ,atidave briusliurbiam ,uz beverti eura ir vaivorykstiniu garbinima. Tai kas liko ?

...,dienos PROCESUOSE prasideda DIENA...,

tam BUTINA LAISVE ir ATSAKOMYBE...,trumpi FILOSOFINIAI paMASTYMAI apie DIENOS PRADZIA...,arba kaip LIAUDYJE yra SAKOMA...neGIRK DIENOS be VAKARO,o MERGOS be PATALO... TASKAS
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS