Astravo dujų AE | KaunoDiena.lt

ASTRAVO DUJŲ AE

Nepavyko lietuviams Baltarusijoje perkonstruoti uranu "kūrenamos" Astravo atominės elektrinės (AE) į dujų AE. Nesutiko kaimynai prisijungti prie mūsų dujų baliono "Independence". Ir vien dėl to artimiausiu metu Lietuvos atstovų vėl nebus tarp Nobelio premijos nominantų. Juk taip viskas paprasta turėjo būti – ateina pigus baltarusių darbo jėgos būrys su laužtuvais, bac, bac išardo atominį reaktorių ir pastato dujų viryklę. Galingą, gal net ne dviejų degiklių. Kokių keturių. Suktų ji generatorių su kauksmu, baltarusiai džiaugtųsi šviečiančiomis lemputėmis, o mes – pigiau pardavę brangias dujas.

Tik kažkaip nesiseka Lietuvai su Baltarusija elektros srityje. Viena gėdingiausių istorijų nutiko 1998-aisiais "Lietuvos energijai", "Belenergo" ir nežinomai Elektrėnuose įsteigtai "Baltic Shem" (kuriai vadovavo Samuilas Ošerovskis) pasirašius sandorį eksportuoti į Baltarusiją tuo metu dar veikusios Ignalinos AE pagamintą elektrą. Lietuvos gyventojai už ją mokėjo brangiai, kaimynams buvo parduodama keliskart pigiau. Tiek to, Monkės biznis yra Monkės biznis, pigiau tai pigiau. Bet galų gale paaiškėjo, kad Lietuva apskritai nieko negauna. 200 mln. tuomečių litų (maždaug 46 mln. dabartinių eurų) "Belenergo" skolą vos vos sugebėjome parduoti už pusę kainos.

Bet pasimokėme. Dabar galime ir baltarusius visa ko pamokyti. Pavyzdžiui, kaip Astrave saugiai tvarkytis. Mušėme pavojaus varpą, kai tie, bemontuodami reaktorių, sugebėjo jį numesti žemėn. Kažkas sulinko, kažkas sukrypo. Bet kaimynai sako, kad viskas gerai. Veiks it sviestu patepta. Sunku patikėti.

Kodėl ir jiems mumis tikėti? Kažkaip patylomis Lietuvos valdžia prarijo kovo pabaigoje paviešintą Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos informaciją, kad, patikrinus Ignalinos AE įrenginius, kurie kelia svarbią įrangą, rasta mechaniškai pažeistų ir brokuotų stropų. Net dabar stipriai prasilenkiama su sauga. O kam panaudojome brokuotus konteinerius branduolinėms atliekoms laidoti? Tai apskritai pamiršome.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Aja

Skvernelis tik juokauti ir tesugeba.Juk kiek besiruošiantis tapti juokdariu prezidentu prijuokavo...Ir namo pardavimu Mazūroniui,ir planu chuliganu Lukošenkai,ir konservatorių ryšiais su Putinu,ir t.t.ir t.t.Įdomu,kiek ir kokių juokų pridarytų tapęs prezidentu?Geriau jau nereikia...

deinis

Vot čia Skvernelis išdurė save statančius protingais ,juk jis suprato ,kad elektrinės nei rusija ,nei belarusija nesustabdys todėl ir pajokavo o kiek pasirodo užkliuvo už tos pajuokuos ,dabar turėtų atgailauti

Cirkininkas

Nepavyko ne lietuviams ir ne Lietuvai, o tik prajuokino kaimynus nedadirbtas chuliganas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS