Atminti ir gerbti | KaunoDiena.lt

ATMINTI IR GERBTI

Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos Saulės laikrodžio kiemelyje įamžinami išnykę lietuviški žodžiai – ant granitinių trinkelių jų iškalta per 60, sąrašas nuolat pildomas. Užrašas ant bronzinio bareljefo ragina: „Praeivi, penkios baltų šeimos kalbos jau mirė, po tavo kojomis išnykę lietuvių kalbos žodžiai. Atmink ir gerbk savo kalbą.“ 2013 m. atidengta paminklinė kompozicija – ir priminimas, kad kalba yra gyva, žodžiai gimsta gyvena ir miršta, ir įspėjimas, kad laidodami nuostabaus grožio žodžius neretai juos pakeičiame dirbtiniais  arba sintetiniais svetimžodžiais.

Iš vartosenos pasitraukusią kalbą įamžino ir aukštaičiai – 2021 m. Biržų rajone, Kučgalio kaime, pastatytas paminklas senajai kalbai, kuria kadaise kalbėjo to krašto žmonės.

Šiandien, sausio 6-ąją, atidengiamas paminklas gyvajai kalbai. Kauno centrą, Studentų skverą, nuo šiol puoš skulptūra „Taškas“, skirta jokioje kitoje pasaulio kalboje analogų neturinčiai lietuviškajai raidei „ė“. Skulptoriaus Tado Vosyliaus iš nerūdijančio plieno sukurtame apskritime įamžinti net 45 žodžiai su raide „ė“. Tarp jų – patys prasmingiausi: žemė, tėvynė, laisvė, meilė, garbė, laimė, sėkmė, gerovė, gyvybė, lygybė, vienybė, saulė, raidė.

Šis paminklas ne tik pabrėžia mūsų tautos išskirtinumą, bet ir ragina išsaugoti kalbos unikalumą – žodžius su taškeliais ir varnelėmis.

Šis paminklas ne tik pabrėžia mūsų tautos išskirtinumą, bet ir ragina išsaugoti kalbos unikalumą – žodžius su taškeliais ir varnelėmis. Ir vieta paminklui taikli – greta universiteto, kur nuolatos šurmuliuoja jaunimas. Juk būtent jauni žmonės technologijų rašytinėje kalboje skuba nutrinti nuo raidžių taškelius, varneles.

Pasak projekto ambasadoriaus, grupės „G&G Sindikatas“ reperio Gabrieliaus Liaudansko-Svaro, skulptūros lietuviškumui paminėti prisideda prie tautinio identiteto puoselėjimo. O jis kuria savivertę, pasididžiavimą ir primena: be kalbos negali būti tautos.

Taškas padėtas. „ACME Grupės“ padovanota skulptūra sukūrė išskirtinį traukos tašką mūsų mieste, amžinojoje lietuviškumo sostinėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Po 50 metų nebus nei tautos, nei kalbos. Visi šveplens angliškai...

Anonimas

Grazus straipsnis.Labai grazus.

na taip tai taip --cia be jokiu kalbu

reikia gerbt ,mylet , puoselet , lietuviu kalba , lietuvybe, patriotizma..bet viena ranka statom paminklus lietuvai ir lietuviu kalbai , o antra ranka su tu paciu ,,svaru,,, iniciatyva, griaunam paminklus poetams , rasytojams, kuriam rusu mokyklas ir masiskai importuojam rusakalbius y lietuva , tuo paciu metu uzdarinedami lietuviu mokyklas ir isvydami savus lietuviu mokytojus y tremty uzsienin , duonos uzsidirbt...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS