Blogai gyvenate? Išgerkite valerijonų | KaunoDiena.lt

BLOGAI GYVENATE? IŠGERKITE VALERIJONŲ

Kelių Seimo narių siūlymas dirbantiems žmonėms, slaugantiems sergančius ar senstančius tėvus, nuo 2023-iųjų leisti kartą per mėnesį pasiimti po papildomą laisvadienį lyg ir signalizuoja, kad politikų galvose senėjančios visuomenės problemų sprendimai nenukišti į neatrakinamus stalčiukus. Tačiau entuziastingai neploja nei profsąjungos, nei patys darbuotojai, prižiūrintys senus tėvus. Kaip gyvenimo kokybę gali pagerinti viena diena per mėnesį, kai tėvas ar mama ištisus metus guli ant patalo ar, praradę sveiką nuovoką, painioja dieną su naktimi?

... Šeimos klinikoje X pas gydytoją Y atlydima devintą dešimtį įpusėjusi pacientė Z, išgąsdinusi artimuosius atminties duobėmis ir neadekvačiu elgesiu. Pacientės Z kraujospūdis ir tyrimai – puikūs, sveikata, anot Y, – kaip septyniasdešimtmetės. Atliekamas ankstyvosios demencijos nustatymo testas: ką valgė pusryčiams, kokia šiandien diena ir t.t. Visi atsakymai – į dešimtuką (apie tai, kad sergant demencija būna prašviesėjimų – nė žodžio). Ko čia tie artimieji nori? Slaugos, vaistų? O jei vėl pasikartos agresijos priepuolis? „Duokite valerijonų“, – pataria gydytojas.

Valstybei geriau savo senelius susodinti ant rogių ir – į mišką. Kuo toliau nuo akių.

Anot LSMU Geriatrijos klinikos specialistų, Lietuvoje užregistruotų sergančių demencija gyventojų skaičius nuo tikėtinai nediagnozuotų skiriasi beveik 20 tūkst. atvejų, didžiajai jų daliai būtina nuolatinė priežiūra ir globa. Jei Lietuvoje demencijos sindromo atpažinimas ir diagnozavimas būtų pakankami, tokių ligonių, kuriems reikalinga nuolatinė priežiūra, globa ir slauga, būtų dvigubai daugiau. Bet ar tai sužinoti valstybei naudinga? Kiek tuomet reikės globos įstaigų, kompensuojamųjų slaugos priemonių, brangiai kainuojančių vaistų. Valstybei geriau savo senelius susodinti ant rogių ir – į mišką. Kuo toliau nuo akių.

Ir jau artimųjų rūpestis, kad gyvenimo realybę prarandantis senolis kiek įmanoma oriau ateitų iki savo gyvenimo galo. Valerijonai – tobulas receptas! Galima jį išrašyti ir kitais atvejais. Dienų dienomis neprisiskambinate gydytojui, mėnesių mėnesiais nepatenkate gyvybiškai reikalingo tyrimo, neturite pinigų privačioms medikų konsultacijoms (tokią akimirksniu gautumėte susimokėję), nes pensijos užtenka vos šildymui ir košei? Ir išvis – blogai jums Lietuvoje? Išgerkite valerijonų! Tai pas mus – prieinamiausia pagalba.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

tai jau taip

belieka tik valerijonus gert.......

R

Senoliai, kurie nori gyventi laisvėje, o ne uždaryti, kaip būna slaugos namuose ir pasirenka gyventi vieni kol dar praeina patys. Pas mus apskritai piktnaudžiaujama senatvinės dimensija, neįgalumo ir psichikos sutrikimo ligomis. Reikėtų padaryti auditą kiek tikrų ligonių, o kiek apsimetusiu. Priežastys įvairios: nori gauti globos pašalpas, gviešiasi artimųjų turto, nenori į kariuomenę, suteikiamos lengvatos darbe ir pan.

tam L?

išgerk šilto samagono ir bus tau ramu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS