Brangi loterija | KaunoDiena.lt

BRANGI LOTERIJA

Šiandien Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA) paskelbs svarbią žinią. Kokia ši naujiena Lietuvai: geroji ar blogoji, priklausys nuo jos turinio. Penktadienį Ženevoje, kur įsikūrusi FIBA būstinė, turėtų paaiškėti valstybės, kurioms teks teisė rengti olimpinius atrankos turnyrus.

Keturiuose turnyruose bus išdalinti papildomi kelialapiai į 2020-ųjų metų Tokijo olimpines žaidynes. Kvalifikacijos sąlygos – žiaurios: laimingieji bilietai atiteks tik etapų nugalėtojams. Žinant, kad į šias išgyvenimo lenktynes kiekviename turnyre leisis po šešias rinktines, o pasiseks tik vienintelei, kyla klausimas, ar verta Lietuvai užsikrauti tokią naštą?

Sportine ir moraline prasme, tikrai verta. Tiesa, varžybų šeimininkų statusas pats savaime negarantuoja pergalės jose. Tuo akivaizdžiai įsitikinome 2011-aisiais per mūsų šalyje vykusį Europos čempionatą. Tąsyk fiasko ketvirtfinalyje buvo itin skaudus, nes sirgaliai į saviškių pasirodymą sudėjo nepalyginamai daugiau vilčių, nei tai būtų pirmenybėms vykstant kitoje valstybėje. Tačiau kur kas daugiau pavyzdžių, kai namuose žaidžianti komanda rodo aukštesnius rezultatus nei pasiektų kitur. Rungtyniauti savo tvirtovėje būtų palanku ir dėl FIBA teisėjavimo ypatumų. Vargu ar arbitrai ryžtųsi skriausti Lietuvos krepšininkus, kaip tai padarė per skandalu pasibaigusią šių metų Pasaulio čempionato dvikovą su Prancūzija. Tuomet, ko gero, ir mūsų rinktinės istorija Kinijoje būtų pasukusi visai kita, kur kas šviesesne trajektorija. Dainius Adomaitis nebūtų trenkęs durimis, tad ir nervingų naujo trenerio rinkimų taip pat nebūtų prireikę. Į kampą įspraustų šalies krepšinio federacijos strategų garbę visuomenės akyse išgelbėjo tik tai, jog bene vieninteliu adekvačiu kandidatu likęs Darius Maskoliūnas nepabūgo ištarti lemtingo "Taip".

Dar lieka finansinis aspektas. Vis dėlto maždaug trys milijonai eurų, kurių reiktų turnyro organizavimui, stalčiuje nesimėto. Tačiau ir mūsų pasaulyje – trys milijonai. Surėmus pečius nieko nėra neįmanomo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ramas

Gavom! dabar olimpinese jau tikrai busim

SUSIJUSIOS NAUJIENOS