Brango, brangsta ir brangs | KaunoDiena.lt

BRANGO, BRANGSTA IR BRANGS

Pagaliau ir Lietuvos politikai praregėjo, kad produktų kainos kasdien vis didesnės. Infliacijai sušvelninti ketinama surasti vieną mlrd. eurų. Ir išdalyti vargingiausiems.

Ką reiškia tas vienas mlrd.? Rinkoje padaugėjus pinigų užprogramuojama dar didesnė infliacija. Tada bus surastas dar vienas mlrd. Vėl išdalytas.

Turtingiausiųjų pelnai didės. Ir jiems visiškai nesvarbu, ar pieno 1 l parduotuvėje kainuos vieną eurą ar penkis. Ar 200 g sviesto – du eurus ar dešimt. Beje, gamintojai jau seniai ėmėsi gudrybių mažinti pakuotes. Litrinis pieno ar kefyro pakelis kažkada susitraukė iki 0,9 l, tačiau jau yra ir 0,8 talpos. Sviestas jau sveriamas ne tik po 180 g, o 125 g. Šiokia tokia apgaulė, nes atrodė, kad perkami produktai labai mažai brangsta. Pirkėjas pats kaltas, kad nepažiūrėjo, kas parašyta ant pakelio.

Bet. Grįžkime prie 1 mlrd. eurų. Iš kur jis atsiras? Iš dangaus nenukris. Bus skolinamasi. Ekonomistai guodžia, kad nereikia bijoti skolintis, nes mūsų valstybės skola visiškai nedidelė, palyginti su ES senbuvių – Italijos arba Graikijos. Kodėl nereikia bijoti? Gal nereikės grąžinti? Gal čia balandžio 1-osios pokštas.

Net per pandemijos karantinus besidalijant biudžeto pinigus sugebėta pasipelnyti. Seimas domisi, ar išmokos nepanaudotos prabangiems tarnybiniams automobiliams įsigyti. Ir apskritai, ar tarnybinį transportą, už kurį verslas susigrąžina pridėtinės vertės mokestį ir taip padidina įmonės išlaidas, kad mažiau pelno mokesčio reikėtų mokėti, galima naudoti kaip nuosavą? Pavyzdžiui, atostogų kelionėms į užsienį. Mokesčių inspekcija tikrina. Bet. Ar neįmanoma visko sužiūrėti.

Už viską ir už skurdo mažinimą tenka mokėti. Vieną liūto dalį mokesčių sumoka ne didžiausios įmonės, o mažosios ir vidutinės. Kitą – ne turtingiausioji, o vidurinė visuomenės dalis. Jiems niekas nieko nekompensuoja. Vidutinių piliečių skaičius, o ne oligarchų atskleidžia, kokio lygio gerovė šalyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Nuomone

Zemeles isigyt reikia ir mokytis kaip savo uzsiauginti reikia zinoma kainuos kuras prieziura bet bent zinosi kokios chemijos naudojai o gal isvis naturaliai uzsiauginai tai jau busi kaip bajoras :)

B.

Skolas turės grąžinti vaikai ir anūkai. Tokia mūsų valdžios meilė jiems.

hmmm

o vatnykai zyzė, zyzia ir zys, stenėjo, stena ir stenės. Reikia jiems suorganizuoti gydymo kursą Ukrainoje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS