Damos, riteriai ir stasės | KaunoDiena.lt

DAMOS, RITERIAI IR STASĖS

Taip, savaitė nemaloni. Iš pradžių šalies pirmoji ponia Diana Nausėdienė savo pranešimu konferencijoje "Lietuvos Davosas" pakišo degtuką po itin greit įsiliepsnojančiomis pliauskomis – švietimo, lygių galimybių temomis. Vėliau Jo Ekscelencija Prezidentas Gitanas Nausėda ėmėsi savo žmonos pasisakymo vertimo į suprantamesnę kalbą. Bandydamas paaiškinti, ką turėjo mintyje sutuoktinė, Prezidentas pažėrė kaltinimų manipuliavimu, nepakankamais teksto suvokimo įgūdžiais, Sovietų Sąjungos recidyvais ir vieša egzekucija, tonu bei leksika sugriaudamas santūraus šalies vadovo įvaizdį.

"Riteris, ryžtingai užstojo žmoną!" – gyrė socialinių tinklų lakštingalos. "Piktosios bobulytės stasės atrado progą išleisti savo nuodus", – lipdė etiketes viena garsi šalies verslininkė. Pagirtina, kai vyras stoja ginti žmonos, tačiau kalbama ne apie draugų vakarėlį, kur patiko ar nepatiko tostas. Kalbama apie viešą pirmosios šalies ponios kalbą solidžiausiame Lietuvos verslo ir politikos renginyje, į kurį intelektualusis Lietuvos elitas kviečiamas kaip buriantis ir kuriantis potencialas. O šalies vadovo pasisakymas kad ir veidaknygės paskyroje – ne grybautojų įspūdžiai.

Šiame kontekste iš pirmųjų šalies asmenų laukiame ne ambicijų.

Pareigos ir statusas yra ir darbas ugdytis atsakomybę už ištariamą žodį. Vieša kalba tuo ir skiriasi nuo pasiplepėjimo, kad mintys joje turi būti sudėliotos ir išreikštos taip, jog nekiltų dviprasmybių. Bet kaltinti paprastus Lietuvos žmones, kad jie seka, ką pasako svarbiausi mūsų šalies žmonės, – kas tai?

Čia jau kaip Kauno kolegijos dėstytojos sukeltame skandale apie ekonomikai nenaudingų senukų eutanaziją. Tada kalčiausiu buvo mėginama paversti studentą, paviešinusį paskaitos įrašą, bet ne nusišnekėjusią dėstytoją, beje, dar ir aiškinusią, kad koronavirusas yra sukurtas...

Konferencija "Lietuvos Davosas" buvo atkelta iš pavasario į rudenį dėl koronaviruso pandemijos. Dabar COVID-19 smogia su dar stipresne jėga. Šiame kontekste iš pirmųjų šalies asmenų laukiame ne ambicijų. Net jei ir esame trečiokų intelekto ir gebėjimų, mums vis tiek labai reikia vienijančio, o ne skaldančio žodžio.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Deja, riteriai seniai jau išmirė

Lietuvos politiniame gyvenime įsitvirtino pyktis, neapykanta, puikybė, panieka, žiaurumas, apkalbos, kitų žmonių gniuždymas ir žeminimas. Puikiai šią biaurastį įvaldė personos, save vadinančios žurnalistais.

R...

Sutinku su autore.Juk nusikalbėjo ne eilinė bobutė.Aiškinti galima visaip-iš susijaudinimo,iš nesugebėjimo parinkti žodžius...Bet nejaugi nebuvo,kas padėtų pasiruošti atsakingoms kalboms?O Prezidentas...Be abejo,ne iš piktos valios pasielgia ar pasako ne visai taip,kaip derėų, gal iš nepairties,o gal...kad ne sėdi ne visai savo vietoj...Bet jis išrinktas laikantis įstatymų ir labiau reikėtų kaltinti rinkėjus,o ne jį.Kaip ten bebūtų,reikia džiaugtis,kad Prezidentas jis,o ne koks nepraustaburnis Skvernelis,kurio žmona ir jis pats nusišnekėtų žymiai labiau.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS