Europos Parlamento socialdemokratai – už vieningą atsaką į COVID-19 pandemiją | KaunoDiena.lt

EUROPOS PARLAMENTO SOCIALDEMOKRATAI – UŽ VIENINGĄ ATSAKĄ Į COVID-19 PANDEMIJĄ

  • 11

2020-ieji Europos Sąjungai (ES), kaip ir visam pasauliui, buvo netikėtų iššūkių kupini metai. Užklupusi COVID-19 pandemija į visų gyvenimus įvedė radikalius pokyčius. Pandemija sukėlė didžiules pasekmes ir mums, kaip bendruomenėms – didžiuliai iššūkiai nacionalinėms sveikatos apsaugos sistemoms, ekonominės, socialinės ir psichologinės pasekmės tik dar kartą parodė, kad šią krizę galime įveikti tik būdami solidarūs. Europos Parlamento (EP) Socialistų ir Demokratų pažangusis aljansas – viena didžiausių politinių grupių EP – pandemijos metu inicijavo ir palaikė daug svarbių priemonių, kurios padeda užtikrinti, kad kilusias krizes įveiktume sėkmingai.

Pasak EP Socialistų ir Demokratų grupės lyderės Iratxe García-Pérez, ES kertiniai principai, kaip teisingumas, teisės viršenybė, lygybė ir bendradarbiavimas siekiant bendros gerovės, kilus krizei, yra aktualūs labiau nei bet kada anksčiau.

„Mums – Europos Parlamento Socialistams ir Demokratams – pavyko išlaikyti atviras šalių sienas, užtikrinti vaistų ir kitų prekių tiekimą, įsteigti atkūrimo fondą ir pasiūlyti finansinę paramą įmonėms ir darbuotojams. Mes parodėme, kad kartu esame stipresni ir kad solidarumas yra efektyviausias būdas susidoroti su sunkumais. Turime likti solidarūs įgyvendinant ir Europos vakcinos pirkimo, platinimo ir administravimo strategiją. ES, vykdydama derybas dėl vakcinos įsigijimo 27 šalių–narių vardu, užtikrino rezultatą, kurio nei viena ES šalis nebūtų pasiekusi savo jėgomis. ES sėkmė susidorojant su COVID-19 krize slypi mūsų konkrečiose vertybėse: mums nėra stiprių ir silpnų šalių, kurios turėtų kovoti tarpusavyje“, – teigia I. García-Pérez.

Pandemija tik dar kartą patvirtina, kokia svarbi yra vienybė, kokie svarbūs ir teisingi Europos socialdemokratų nuolatiniai siekiai – didinti investicijas į socialines paslaugas, į lygias galimybes gauti paramą, gydytis ir mokytis. Vardan kiekvieno europiečio gerovės, teigia europarlamentarė, socialdemokratė Vilija Blinkevičiūtė.

„Galima ilgai kalbėti apie ekonominius nuosmukius, skaičiuoti prarastus pelnus. Visa tai nebus visa tiesa apie COVID-19 pandemijos pasekmes. Visa tiesa yra milijonai Europos žmonių, kuriems prarastas kasdienis darbas ir pajamos reiškia atsivėrusius vartus į skurdą, o laiku nesuteikta pagalba – skaudžias netektis. Šiandien jau turime ginklą prieš COVID-19. Tik vakcinos, jų veiksmingas, vieningas ir spartesnis panaudojimas mums leis greičiau grįžti į įprastą gyvenimą. Tai nebus paprastas ir lengvas sugrįžimas. Todėl jau šiandien, nelaukiant pandemijos pabaigos, turime dar tvirčiau siekti įgyvendinti Europos socialinių teisių ramsčio principus. Tai reiškia reikšmingesnes investicijas į socialinę apsaugą ir žmonių sveikatą. Tai reiškia ir teisingesnį atlyginimą už darbą, tinkamą paramą, kad žmonėms būtų garantuotos tokios minimalios pajamos, kurios leistų gyventi oriai. Pagaliau, kad ES sutelkta parama pandemijos pasekmėms įveikti atitektų ne didžiausioms korporacijoms, o tiesiogiai žmonėms“, – teigia EP narė V. Blinkevičiūtė.

Artėjant Europos ateities konferencijai, kurioje bus diskutuojami galimi struktūriniai ES pokyčiai, privalu nepamiršti ES vaidmens sveikatos politikoje ir užtikrinti holistinį ir europietišką požiūrį į piliečių sveikatą, teigia europarlamentaras, socialdemokratas Juozas Olekas.

„COVID-19 pandemija tik dar kartą parodė, kad ES ir tyliai veikiantys solidarumo mechanizmai yra kertiniai kritinėse situacijose, kaip globali pandemija. Deja, susidūrėme su situacija, kurioje mūsų piliečiai iš ES tikisi daugiau, nei mes techniškai galime padaryti. Pandemijos metu matėme perkrautas nacionalines sveikatos apsaugos sistemas visoje Europoje, lygiai taip pat ir Lietuvoje – pacientai, kuriems reikėjo sveikatos priežiūros, konsultacijų ar skubios pagalbos paslaugų, jų negavo. Todėl siekiame ES stiprinti sveikatos apsaugą – tarptautinė perspektyva, žinios bei holistinis požiūris į sveikatą negali būti atskirtas nuo kitų svarbių ES politikos sričių. Štai kodėl Europos ateities konferencijoje sieksime susitarimo, jog šalys – narės perduotų dalį sveikatos apsaugos formavimo politikos ES, jog galėtume užtikrinti vienodai kokybiškas, modernias ir prieinamas sveikatos apsaugos paslaugas kiekvienam europiečiui, nesvarbu iš kurios šalies ji ar jis bebūtų“, – teigia EP narys, socialdemokratas J. Olekas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Buldozeris

O siaube, jau buvome pamirse tuos...

Europedsocdemonai susuko --suplesysim y gabalus

mes covid vabalus ir bulves vel zydessssss.....,,,Dajos-- penkmety -54321 per keturis metus ,trim pamainom ,dviese ,uz viena atlyginima URIA....tovarysciai ...mes greit sulauksim komunizmo jo spinduliaiiiiiiii jau sviecia mummmmssss.............

Demagogija

SD demagogija už vieningumą atsispindi Olekos šeimoje: dukra ir žentas paskiepyti pažeidžiant taisykles. Olekas - sovietmečio demagogas, o iš tikro didysis spekuliantas,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS