Gyveno kartą... | KaunoDiena.lt

GYVENO KARTĄ...

Gražiausios pasakos – iš gyvenimo. Ir gyvenimas tuo gražus, kad jų vis padovanoja. Štai skaitau apie pirmokų klasę vienoje Sarajevo pradinėje mokykloje, kurios visi mokiniai išmoko gestų kalbą, kad galėtų bendrauti su vienu klausos negalią turinčiu bendraklasiu. Ne eliminavo jo iš bendrystės rato, nepaskandino patyčiose, o tris mėnesius su specialiai tėvų pasamdyta gestų kalbos mokytoja mokėsi įveikti tylos sieną.

Psichologai ir ugdymo specialistai aiškina, kad gėrio grūdą iš pasakų vaikas perima tik tuomet, kai pasaka girdima daug kartų. Jei ir mūsų, suaugusiųjų, pasaulyje dažniau skambėtų geros istorijos, gal jos taptų tikrove ar bent padėtų palaikyti dvasią. Dabar gi šiurpiname siaubo pasakomis, bet, deja, tik jos mums padeda praregėti.

Girtaujantis tėvas įmetė vaikus į šulinį, trejus metus įtėvis prievartavo vaiką, mama marino vaikus badu – po tokių rezonansinių įvykių trumpam subruzdame, neva kažko imamės ir... pamirštame. Iki kito karto. O kada pamatėme, kiek žiauraus elgesio su gyvūnais? Kai daugybės leisgyvių šunų, negyvų šuniukų maišuose nuotraukos užtvindė socialinius tinklus ir privertė krustelėti atsakingas institucijas.

Jei ir mūsų, suaugusiųjų, pasaulyje dažniau skambėtų geros istorijos, gal jos taptų tikrove ar bent padėtų palaikyti dvasią.

Kokių siaubo pasakų reikia, kad pagaliau išvystume dar vieną įsisenėjusią problemą – iš visaverčio gyvenimo išstumtų neįgaliųjų? Vos 3 proc. gyventojų įsileistų į kaimynystę globos namus, kuriuose gyventų suaugusieji su proto negalia – rodo Visuomenės nuomonės apklausa. 34-iose savivaldybėse žmonėms su negalia nebuvo pritaikyta nė viena viešojo transporto priemonė – rodo Valstybės kontrolės atliktas auditas. Trečdalis žmonių su negalia mūsų šalyje patiria skurdo riziką – skelbia naujausi Statistikos departamento duomenys. Bet mums gi faktų kalbos neužtenka, reikia sukrėtimų!

Visos pasakos prasideda panašiai: gyveno kartą... Gyveno kartą neįgalus vyras, kuris neteko namų, o paaugliai jį padegė užmigusį ant suoliuko... Šios ir kitų pasakų herojai turi tikrus vardus ir pavardes. Ir valstybę, kuri kol kas nesukuria kitokios pasakos pabaigos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS