Į kosmosą – stogų takeliu | KaunoDiena.lt

Į KOSMOSĄ – STOGŲ TAKELIU

Beveik tapome kosmonautų, o gal ufonautų ar net tarpgalaktinių lunatikų šalis. Praėjusią savaitę rožėmis pražydo ypatinga naujiena – pagaliau užkariausime kosmosą. Už biudžeto pinigus, aišku. Mūsų šalis taps Europos kosmoso agentūros (EKA) nare, bendradarbiaujančios su šia agentūra valstybės statuso už 1,4 mln. eurų per metus mums jau nebepakanka.

Vyriausybė pritarė siūlymui kreiptis į Prezidentą prašant suteikti įgaliojimus pasirašyti susitarimą su EKA.

Pasirašyti pasirašys, bet tai ne viskas. Dar reikės kasmet sumokėti 3 mln. Vėlgi iš biudžeto. Kas tai yra, palyginus su amžinybe? Vieni niekai.

Ką gausime už tuos 3 mln.? Kaip ką? Taigi Lietuva galės įkurti EKA verslo inkubavimo centrą, kuris teiks ekspertinę ir finansinę pagalbą kosmoso srities startuoliams.

"Kongenialu", – pasakytų Ostapas Benderis. Biudžetinis bizniukas vis tiek turi baigtis didesnėmis išlaidomis nei pajamomis.

Kitaip tariant, turėsime teisę duoti pinigų per pandemiją mirtinai būtiniems tarpgalaktiniams reikalams. Įdomu, ar ne valstybės lėšomis tie inkubaciniai centrai bus steigiami? Be to, kas subsidijuos to centro etatus, kas mokės už patalpas, kas pirks kompiuterius, stalus, kavos servizus, kas ir už kokią algą spręs, kuriam kosmoso miklucho-maklajui duoti eurų, o kuriam – ne? Pagaliau, kiek visa tai dar kainuos?

Regis, kuriama ne realybė, o tikras stogais besivalkiojančio lunatiko sapnas.

Tačiau tai ne sapnas. Ir ne košmaras. Ponuliams sostinėje jau įrodyta, kad valstybė iš to sandėrio kasmet gaus 8,4 mln. eurų grąžą. Eurų dar nėra, bet įrodymai, kad jie atsiras, pateikti.

Kokia laimė, pagaliau kažkas ėmė galvoti, kaip gauti pinigų, o ne paėmus iš biudžeto nuleisti į unitazą. Net argumentuota, kad 2015–2020 metais Lietuvos dalyviai įgyvendino 34 kosmoso projektus, kuriems EKA skyrė 5,5 mln. eurų.

Bravo: skyrė 5,5 mln., o per tuos pačius metus Lietuva tai pačiai EKA sumokėjo kiek? Bemaž 7 mln. eurų. Bet ir to dar mažai, kosmonautikai dabar reikės daugiau.

"Kongenialu", – pasakytų Ostapas Benderis. Biudžetinis bizniukas vis tiek turi baigtis didesnėmis išlaidomis nei pajamomis.

Gal ir genialu. Tačiau iš esmės čia aišku tik viena: vis dėlto esame tikrų lunatikų šalis.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

.

Kretino kliedesiai.

Lekam

Reikia skubiai įkurti Kosmoso Ministeriją.

Skaistutis Žmotys

Super. Issamei ir su faktais. Reikia demaskuoti demaskuoti tuos zulikus ir liaudes lobyno grobstytojus. Nebesleptik pavardziu! I viesuma tuos isperas!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS