Istorija sukasi ratu? | KaunoDiena.lt

ISTORIJA SUKASI RATU?

Rusijos pietuose įsikūrusi Kazanė, mokslo metams ritantis į pabaigą, trumpam pavirto Amerika blogąja prasme. Nuo šiol čia kiekviena gegužės 11-oji turbūt bus minima kaip gedulo diena.

Tądien į mokyklą atėjo 19-metis, ginkluotas lygiavamzdžiu, ir pradėjo vykdyti tik jam vienam suvokiamą teisingumą.

Mirtinas šou "vainikuotas" devyniomis aukomis, dar 18 vaikų bei trys suaugusieji sužeisti.

Įtariamasis – kažkoks I.Galiavijevas, "ramus ir nekonfliktuojantis jaunuolis", leidimą laikyti lygiavamzdį šautuvą oficialiai gavo dvi savaites iki kruvinojo benefiso.

O štai S.Lavrinovičius, abiturientas iš Vilniaus J.Lelevelio gimnazijos, leidimo šaunamajam ginklui tikrai neturėjo.

Tragedija, sukrėtusi Vilnių beveik prieš šimtą metų, buvo ne ką mažiau šiurpi nei užvakar Kazanėje.

Į mokyklą atėjo 19-metis, ginkluotas lygiavamzdžiu, ir pradėjo vykdyti tik jam vienam suvokiamą teisingumą. Mirtinas šou "vainikuotas" devyniomis aukomis, dar 18 vaikų bei trys suaugusieji sužeisti.

1925 m. gegužės 6 d. ten vyko brandos egzaminas, kurį po dienos aprašė vietos spauda:

"S.Lavrinovičius nereagavo į egzaminų komisijos pastabas nutraukti pokalbius su kolega. Kai gimnazijos direktorius priėjo prie jo ir paėmė iš jo egzaminų lapą, mokinys išsitraukė revolverį ir pradėjo šaudyti, o pasibaigus šoviniams ištraukė granatą, kuri sprogo jo rankose."

Iš karto po granatos sprogimo, šaunamąjį ginklą išsitraukė ir S.Lavrinovičiaus draugas J.Obranbalskis, kuris ėmė šaudyti į egzaminų komisijos narius. Nepataikęs, išbėgo į koridorių ir metė granatą, ji nesprogo, nes buvo neištrauktas saugiklis. J.Obranbalskis nusišovė.

Kitą dieną "Słowo" rašė, kad žuvo mokinys, kuris bandė pridengti nuo šūvių direktorių. Žuvo kitas mokinys, bandęs atimti granatą. Nuo patirtų sužeidimų mirė mokytojas. Buvo sužeistas direktorius bei aštuoni mokiniai.

Vėliau, išsiaiškinta, kad išpuolis buvo planuotas: mokykloje buvo rasti 2 kg sprogmenų ir daug granatų. J.Obranbalskis paliko atsisveikinimo laišką.

"Niūrokas įrašas, pripažinsiu", – iš pelenų prikėlęs šį šimtametį įvykį, beveik identišką Kazanėje nutikusiai tragedijai, konstatavo praeities mylėtojas iš feisbuko paskyros "Vilniaus istorija".

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS