Kada šis karas baigsis? | KaunoDiena.lt

KADA ŠIS KARAS BAIGSIS?

Kaip sunku prasibrauti į gydymo įstaigas. Dabar, COVID-19 pandemijos akivaizdoje, dėl to nuolat sulaukiame skaitytojų skambučių ir laiškų. Tačiau šįkart man teko tai patirti savo kailiu.

Vaikas karščiuoja savaitę, temperatūra neaukšta, bet karščiavimas nepraeina. Reikėtų kraujo tyrimo, nustatančio, bakterinė ar virusinė liga. Juk nuo to priklauso ir gydymas. Skambinu į polikliniką, man atsako: karščiuojančių nepriimame. Klausiu: ką daryti? Man rekomenduoja atlikti vaiko COVID-19 tyrimą. Tyrimas jau atliktas, sakau. Atsakymas neigiamas. Tada poliklinikos atstovė pasiūlo kraujo tyrimus pasidaryti privačioje laboratorijoje. Ten irgi neįleidžia – atsakau ir perklausiu, ką daryti. Kvieskite greitąją – gaunu patarimą.

Čia prisimenu situaciją, dėl ko dukrai atliktas koronaviruso tyrimas. Sukarščiavusi išleidžiama iš mokyklos ji prisipažino, kad bendravo su pussesere, neseniai grįžusia iš užsienio (bet kad ši parskrido ne iš tos šalies, iš kurios grįžus privaloma izoliuotis, ir vis tiek savanoriškai lygiai dvi savaites izoliavosi, paminėti pamiršo). Mokykla truputį išsigando – sako, be koronaviruso tyrimo rezultatų atgal nepriimsime. Gal ir teisingai. Koronaviruso karštojoje linijoje nė pusės žodžio neišgirdau, kad tyrimas galbūt nepriklauso. Jis atliktas – visiems ramiau, kad ne COVID-19 (atmetus tą nedidelę abejonę dėl tyrimo nepatikimumo).

Tai štai ir sėdime dviejose barikadų pusėse: mes, pacientai, ir medicinos įstaigos. Ir kada šis karas baigsis?

Prisimenu ir nuoširdžius bičiulių pamokymus: jei temperatūra neaukšta, meluok poliklinikai ir mokyklai – sakyk, kad temperatūros nebuvo ir nėra, tada priims. O juk tie bekontakčiai termometrai vis tiek pieno riebumą rodo – jei, pavyzdžiui, tik 37,3, tikrai neparodys, kad turi temperatūros.

Kol aiškinausi visus niuansus, temperatūra nukrito ir vaikas išėjo į mokyklą. Tikiuosi, pasveiko. Ši situacija – tik gėlytės, palyginti su tuo, ką tenka patirti rimtais negalavimais besiskundžiantiems pacientams, kuriems neatliekami įvairūs tyrimai, procedūros. Dėl to netikiu sveikatos apsaugos ministro teiginiu, kad kol kas COVID-19 neturėjo įtakos gyventojų mirtingumui Lietuvoje.

Tai štai ir sėdime dviejose barikadų pusėse: mes, pacientai, ir medicinos įstaigos. Ir kada šis karas baigsis?

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

O

kada SAM grąžins PSD, mokėtą per visus tuos mėnesius, kai "nekoroniniai" medicinos paslaugų nesulaukė?

Blinda

Kada medikai isjungs "kvaili" ir ims dirbti? Kiek gi zmones gali buti be med. aptarnavimo? Mokescius tai mokame. Ei, ministeriai, gal pakaks kvailinti liaudi?!

tikslI data

PO MĖNĘSIO...kai savo įgaliojimų neteks Veryga ir visų KOLCHOZNIKŲ valdžia......
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS