Kaip devalvuoti šventę | KaunoDiena.lt

KAIP DEVALVUOTI ŠVENTĘ

Šalies nepriklausomybės šimtmečio išvakarėse Afganistano sostinėje Kabule vestuvininkus susprogdino savižudis. Kadangi ten šeimos švenčių šventimas paprastai sutraukia šimtus giminaičių bei kitų svečių, tad ir aukos tokiu atveju skaičiuojamos dešimtimis.

Specifinis, labai rytietiškas valstybės nepriklausomybės paminėjimas.

Pas mus gi – ne Afganistanas, čia šaudynės ir sprogimai tokiomis progomis nepriimtini. Pas mus bet kurie svarbūs šalies įvykiai devalvuojami taikiais būdais.

Ir tai geriau nei Rytų tradicijos, bet efektas bemaž toks pat. Kad ir prisiminus pernykščio valstybės šimtmečio euforiją, kaip viskas buvo gražu, kaip ilgai apie tai buvo kalbama ir rašoma, o jau kiek eurų buvo išleista beprasmiams menkaverčiams niekalams, pradedant knygomis, kurių niekas niekada nė neatsivers, ir baigiant gigantiškais monumentais. Šito niekas neskaičiavo, nesgi "šimtas metų būna tik vienąkart per istoriją".

Tas tiesa, bet tai nereiškia, jog šitą svarbią progą galima nuvalkioti kaip Kalėdas, kurių po trijų mėnesių brukimo kiekviename prekybos centre nė švęsti nebesinori. Staiga visi pamiršta ir ką jos iš viso reiškia.

Šiandien devalvatorių akiratyje kita proga, ypač svarbi Lietuvos žmonėms, – Baltijos kelio 30-metis. O paversti ją tuščiu nieku labai nesunku. Tereikia apie tai pradėti kalbėti ir rašyti prieš kokius keturis mėnesius, rašyti ir kalbėti, ir vėl iš naujo, ir vėl, kol net tie, kurie šiandien ašarą nubraukia prisiminę, kaip tuokart skubėjo, kaip grūdosi spūstyse ir kibosi už rankų su visai nepažįstamais žmonėmis dėl vieno tikslo – laisvės sau ir valstybei, net tie po tokio pertekliaus įvairių "svarbių" veikėjų prisiminimų ir akcijų-atrakcijų gręžia akis į šoną, nieko nebenorėdami girdėti apie Baltijos kelią.

Nors tai yra daugybės Lietuvos žmonių džiaugsmas ir emocija, bet ją, deja, devalvavo plepiai ir tuščiagarbiai, nesuvokdami, kokią žalą daro savo besaikėmis iniciatyvomis, užuot nekišę nagų prie visų švento reikalo.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Tam ,,PIRMAM KOMENTARUI''[iš tikrųjų-antram]

Ar ne per didelė garbė lyginti naisinį Karbauskį su archangelu Gabrieliumi ar net su dar šventesniais,kai tuo tarpu jis paprasčiausias Piziaus garbintojas ir net pats save su tuo Pizium tapatindamas.

Taigi,kad

atsibosta žmonėms girdėti tą patį per tą patį .Ar tai ne per žiniasklaidos priemones visa tai girdisi ? Ar ne žurnalistai ir iš p.Ramūno Karbauskio padarė monstrų monstrą,kuris VIENINTELIS VALDO visą valstybę ?! Nuo valstiečių-žaliujų atėjimo į valdžią,kas rytą vakarą linksniuojama p.Ramūno pavardė : sunku būtų ir suskaičiuoti kiek kartų visais linksniais tai buvo daroma ir iki šiol tebedaroma .! O juk jis nei geresnis,nei blogesnis už visus :dirba,klysta ir ATSIPRAŠO (retas atvejis tai išgirsti iš politikų). PATYS rašote, PATYS skelbiate,o po to parašote,kad reikšmingos Lietuvai šventės devalvuotos .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS