Kam mums gerovės valstybė? | KaunoDiena.lt

KAM MUMS GEROVĖS VALSTYBĖ?

Vos kojas apšilęs Jo Ekscelencija Gitanas Nausėda ėmėsi konstruoti žadėtąjį gerovės valstybės vežimą. Seimui teiks svarstyti Pelno mokesčio, Gyventojų pajamų mokesčio ir Akcizų įstatymų pataisas. Siūlys individualią veiklą bei dividendus apmokestinti ne 15, o 20 proc., kaip ir paprastų mirtingųjų pajamas.

Parlamentarams tveriant naująjį Darbo kodeksą ir rikiuojant mokesčius, lengvatiniai tarifai buvo palikti ramybėje radus bent du baubus. Vienas – turtingi žmonės nenorės mokėti daugiau ir kapitalą iškels į kitas šalis. Antras – neturtingi patentininkai, norintys apskritai mesti legalų darbą, tūnos šešėliuose ir dar pašalpų reikalaus.

Prezidentas, pasirodo, netiki. Ypač tuo, kad labiau reikia saugoti kapitalą, o ne žmones. Piliečiai greičiau iš Lietuvos bėga nei pinigai. Kita vertus, tie, kas nenorėjo čia mokėti mokesčių ar nesijautė dorai užsidirbę milžiniškas sumas, seniai viską iškėlė svetur. Paliko tik iškabas, o po jomis uždirbami nauji milijonai kasdien pumpuojami į saugesnius kraštus.

Piliečiai greičiau iš Lietuvos bėga nei pinigai. Kita vertus, tie, kas nenorėjo čia mokėti mokesčių ar nesijautė dorai užsidirbę milžiniškas sumas, seniai viską iškėlė svetur.

Bet ir verslas, ir finansų ministras Vilius Šapoka toliau aiškina, kad mokesčių dalgiu neteisinga vienodai švytruoti. O gerovės valstybė – ne jų reikalas. Jo Ekscelencijos. Be to, žodžių junginys "gerovės valstybė" nuo seno rašomas daug teisingiau "geroji valstybė". Dar nuo anos krizės 2008-aisiais, kai Vyriausybė į verslą įliejo kažkiek milijardų litų. Niekas tiksliai neskaičiavo. Juk įlieta ne iš asmeninių tuomečių šalies vadovų sąskaitų, o visuomenės. Konvertavus išleistus litus pagal visokiausias skatinimo programas susidarytų kokie 2 mlrd. eurų. Kas įlieta, tas nuplaukė. Pamiršta. Net negražu landžioti po svetimas kišenes. Ir apskritai, kam ta gerovės valstybė, kai ir taip gera?

Prezidento (ekonomisto) G.Nausėdos skaičiavimu, padarius kiek teisingesnius mokesčius, per metus papildomai atsirastų 100 mln. eurų, kurie būtų įlieti, siekiant sumažinti pensininkų skurdą, pajamų nelygybę ir socialinę atskirtį. Dideli pinigai? Senjorų pajamos padidėtų tik 10 eurų per mėnesį.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Kęstas

Kas yra pavežėjimo paslaugos Uber ir kitų panašių verslų dirbantieji - nepriklausomi verslininkai ar samdomi darbuotojai? Jei jie yra samdomi darbuotojai, tai jie turi teisę į minimalų valandinį atlyginimą, atostogas ir kitas samdomų darbuotojų teises. Lietuvai tai yra labai svarbu, nes visi nauji būdai išnaudoti žmones labai greitai įvedami Lietuvoje. Juk mūsų valdžia yra mūsų verslo nupirkta (ar ne Eligijau Masiuli?). Atrodo, kad Kalifornija sustabdys godžius verslininkus pirmiausia. "Naujai priimamu Kalifornijos įstatymu siekiama kodifikuoti ir pratęsti 2018 m. Kalifornijos Aukščiausiojo Teismo nutartį, kuria pateiktas naujas darbuotojų klasifikavimo testas. Pagal šį testą dirbantieji yra labiau laikytini samdomais darbuotojais, jei jie atlieka pagrindinę įmonės verslo funkciją." Taigi, šie dirbantieji yra samdomi darbuotojai. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

geriausia

būtų pensininkus užmigdyti iki pavasario. Neskaudėtų sąnarių, nereikėtų pinigų vaistams, maistui, mokesčiams, negadintų nervų jaunesniems ir t.t. Ant spec. lentynų, tam tikroje temperatūroje, tik apipurkšti, kad pelės ausų ir nosies nenugraužtų. Prabunda-ogi pavasaris, pensija už gal keturis mėnesius, paukšteliai čiulba, gėlytės žydi, mergaitės trumpais sijonėliais šypsosi. Tik ar yra tokių tablečių, o gal perpilti beužmiegančių meškų ktaujo? Nėr tik meškų...

Ku-kū

10€. Nedaug, bet ir tie ant gatvės nesimėto. Per metus - jau nauji batai išeina, jei ant akcijos pataikai ir labai mandrų nesigvieši, ir dar šimtgramiui su užkanda lieka. Taip kad nevarykit dievo į medį, ant jo pinigai neauga, o vienas kitas papildomas pinigėlis pensinykui niekada nepamaišys.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS