Kam šiemet bus skirta Prezidento V. Adamkaus premija | KaunoDiena.lt

KAM ŠIEMET BUS SKIRTA PREZIDENTO V. ADAMKAUS PREMIJA

  • 7

Prasidėjo nominacijų teikimo laikas Prezidento Valdo Adamkaus premijai gauti. Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekos-muziejaus ir Danos Gedvilienės fondo premija bus įteikta už visuomenės dėmesio ir pagarbos vertus pasiekimus ir pastangas apsaugoti ir atkurti gamtinę aplinką Lietuvoje ir kaimynystėje, užtikrinti išteklių tvarumą.

Įvykių netrūksta

Nominacijų premijos steigėjai laukia mokslo, visuomenės, politikos ir verslo srityse. Paraiškos Prezidento Valdo Adamkaus premijai gauti priimamos iki kovo 20 d.

Kaip teigia Prezidento Valdo Adamkaus premijos konsultantas, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Filosofijos katedros vedėjas, ekosofas dr. Mantas Antanas Davidavičius, pastaraisiais metais Lietuvos aplinkosaugos lauke vyko daugybė įvairių dėmesio vertų įvykių.

„Pavyzdžiui, buvo tęsiamos anksčiau pradėtos aktyvios visuomeninės diskusijos ir netgi protestai dėl mūsų šalies miškų ateities, siekta Nacionalinio miškų susitarimo. Daugybę metų trukę debatai dėl Punios šilo likimo, atrodo, pagaliau pasiekė tam tikrą atomazgą – buvo nuspręsta penkis kartus padidinti šile esančio rezervato teritoriją. Įvyko pirmasis Nacionalinis aplinkosaugos egzaminas, šalyje kaip niekad anksčiau sparčiai daugėjo saulės elektrinių, Seime buvo priimta įvairių aplinkai draugiškų įstatymų pataisų. Galiausiai – Kaune („Europos kultūros sostinėje 2022“), Vilniuje ir kitur Lietuvoje vyko įvairių meno ir kultūros iniciatyvų, skirtų aplinkosauginio sąmoningumo skaidai“, – tikino M.A. Davidavičius, kviečiantis nominuoti asmenis už jų mokslinius išradimus, visuomenės dėmesį į aplinkosaugos problemas atkreipiančias iniciatyvas, už politinius sprendimus, už tvarių sprendimų ar produktų kūrimą versle ir šiais metais.

Solidi komisija

Premijos nugalėtojas bus paskelbtas Tarptautinės motinos žemės dienos išvakarėse – balandžio 21 d., o iškilmingas premijos įteikimas vyks birželio 5 d. – Tarptautinės aplinkos apsaugos dieną – VDU Botanikos sode. Laureatui bus įteikta 5 tūkst. eurų suma ir skulptoriaus Kęstučio Dovydaičio skulptūra „Gervė“.

Premijos nugalėtojas bus paskelbtas Tarptautinės motinos žemės dienos išvakarėse.

Nugalėtoją rinks premijos komitetas, kurį sudaro ES komisaras Virginijus Sinkevičius, primatologė dr. Birutė Galdikas, VDU Botanikos sodo direktorius dr. Nerijus Jurkonis, KTU Pakavimo inovacijų ir tyrimų centro direktorius dr. Visvaldas Varžinskas, žurnalistas Donatas Puslys ir Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekos-muziejaus direktorius Arūnas Antanaitis.

2021 m. Prezidento Valdo Adamkaus premijos laureatu tapo dokumentinio filmo „Sengirė“ režisierius Mindaugas Survila, atkreipęs plačiosios visuomenės dėmesį į neeksploatuojamų miškų išsaugojimo būtinybę, o pernai už darnios gyvensenos populiarinimą, socialines ir menines iniciatyvas įvertinimo sulaukė visuomenininkas Giedrius Bučas.

Kilni iniciatyva

Premijos steigėjai – Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus ir Danos Gedvilienės fondas. Fondo valdytojas Gabrielius Gedvila yra Prezidento V. Adamkaus jaunystės draugas. Jo velionė žmona Dana buvo aistringa aplinkosaugos gerbėja. Po jos mirties šeima nutarė įsteigti fondą ir jos sukauptas lėšas skirti Lietuvos aplinkosaugai gerinti.

Prezidentas V. Adamkus iki 1997 m. buvo JAV Aplinkos apsaugos agentūros Didžiųjų ežerų regiono vadovas. Septyniolika metų jis buvo šio regiono vadovas, iš viso joje dirbo 26 metus. 1992–2005 m. buvo teikiama paties V. Adamkaus inicijuota aplinkosaugos premija, kuria buvo siekiama prisidėti prie aplinkosaugos plėtros Lietuvoje. 2021 m. atkurta premija remiasi Jungtinių Tautų „Žemės čempionų“ formatu.

Apie kategorijas, kuriose galima teikti nominantus, ir visą kitą informaciją galima rasti https://adamkuslibrary.lt/adamkaus-premija/.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

GAL GALĖTŲ BENT PATILĖTI ,PRIKĄSTI LĖŽUVĮ???

Pagal sudėliotas ir sutiktas vertybes tikrai premija BALTARUSIJOS LYDERIAI- išdavikei - labai mažos dalies išrinktai,, prezidentei." .Įdomaus elgesio moteriškei . Tiek ilgai niekas nesisvečiuoja . Negana ,kad yra išlaikytinė ,tai dar drįsta diktuoti ką turim daryti.. Už diktatoriaus įvaizdį premija ...

Artas

Idomu, pagal koki lietuvos (net lanzberginio) istatyma, jis galejo tapti prezidentu? As tai zinau, kad asmuo nepragyvenes lietuvoje 5 metu neturejo teises bolotiruotis .... Kas per valstybe, beveik visos instutucijos pazeidzia SAVO priimtus istatymus, teisine israiska yra niekines ir ju sprendimai yra niekiniai...

.......neimčiau nuo nusikaltėlio...

Neimčiau tos premijos ,nes ADAMKAUS LAIKAIS Vilniuje buvo įkurtas JAV CŽV KANKINIMO KALIEJIMAS....Ten kankino ...akis badė....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS