Karas ir tvarka | KaunoDiena.lt

KARAS IR TVARKA

Galiu lažintis, kad bet kuriame Lietuvos mieste paklausti, kurioje šalyje daugiausia tvarkos, dauguma praeivių nemirksėdami atšautų: Vokietijoje. Ten gimę, užaugę, prūsiška dvasia auklėti žmonės net į tuščią gatvę nežengia degant raudonam šviesoforo signalui. Neima nerūpestingai numesto svetimo dviračio – ir dėl to, kad jų nerūpestingai nenumeta. Į laukus nepaleidžia nebepatinkančių namų augintinių. Nepalieka "tik 15 minučių" automobilio ten, kur net sustoti griežtai draudžiama.

"Deutsche Ordnung" – vokiška tvarka – yra nerašyta siekiamybė, į kurią veda galybė mažų taktinių žingsnelių, užfiksuotų galybėje gyvenimą reglamentuojančių taisyklių. Apsigyvenus tokioje tvarkdarių šalyje sunku būna tik iš pradžių. Kai nustembi, kad triukšmauti daugiabutyje nevalia po 22 val. (taip, net ir garsiai leisti vandenį į vonią), o tvarkydamas kokį biurokratinį reikalą patiri: nei eilės "kolegos", nei aptarnautojai nepripažįsta lietuviškai naiviai įžūlaus manevro "aš tik trumpam, tik paklausti..." Pasipiktinimo vokiška tvarka banga nuslūgsta vos supratus, kad toje šalyje viskas daug paprasčiau: "ne" reiškia "ne" ir draugui / kaimynui / vaiko mokytojui, o buitiniai apribojimai yra puikios bendrabūvį palengvinančios taisyklės.

Toje šalyje viskas daug paprasčiau: "ne" reiškia "ne" ir draugui / kaimynui / vaiko mokytojui, o buitiniai apribojimai yra puikios bendrabūvį palengvinančios taisyklės.

Tai, kaip nesunku pakelti būties Vokietijoje sunkumus, prisimeni išvydęs lietuviškus pasipiktinimo purslus dėl kokios eilinės buitinio apribojimo idėjos. Girdi, šiandien uždrausime rūkyti balkonuose, rytoj – mitinguoti prie Seimo?! Jei taip, tai nafik, beliks tik emigruoti! Mintis mokėti atlygį policininkams, kad šie ieškotų balkonuose rūkalių, – iš tiesų absurdiška. Tačiau pasiūlymas dėl to susitarti žemesniuose valdžios piramidės aukštuose – ne pats blogiausias. Sunku atprasti bus tik iš pradžių. Ilgainiui pūsti dūmus į kaimynų astmatikų langus pasirodys tokia pat negarbė, kaip kirsti tuščią Berlyno gatvę degant draudžiamam signalui. Telieka patiems patikėti, kad gyvenimas be buitinių taisyklių neturi nieko bendra su demokratija – veikiau su sovietmečio bendrabučiais, su jų nuolat sulaužytomis durimis ir augančiais fekalijų stalagmitais.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

tai--nezinai nesnekek --nusisikt man ant taves ir tavo

komentaro, o ten vokietijoj as buvau ,ir ten gyvenau, tu pusdurnele pripompuota dar tu senu smetoniniu laiku ysitikinimu apie vokiecius ir vokiska tvarka ir kultura ..... kada bevalgant visiems hansiukams susedus uz stalo perst ir riauget ant viso stalo bekrapstant dantu krapstuku dantis --tai gero tono pavyzdys....ko nedare net ir lietuvos baudziauninkas uzstalej.....kas liecia issilavinima garantuoju tu mano lygio dar nepasiekei ir vargu ateity ar bepasieksi visais atvejais....

Nežinai-nešnekėk

Pagal išsilavinimą aišku,jog prieš mane abu komentarus rašė ta pati asmenybė,nes tiek rašybos klaidų gali sugebėti padaryti ne bet kas.O apie dabartinę Vokietijos netvarką reikia kaltinti kaip tik atvykėlius į ją tiek iš vienų,tiek iš kitų Rytų.Kol Vokietijoj,netgi dabartiniame Kaliningrade [kai jis buvo Karaliaučius ar Kionigsbergas] niekas mažiausios šiukšlytės nedrįsdavo nenumesti.

tu vistele violetine ar buvai kada nors toj

vokietijoj ?? ar gyvenai ten ? pavaiksciok naktimis po miestus vokietijoj , uzeik y viesus tualetus nakty atlikt savo gamtinius reikalus, tavo akys apsisuks y kita puse , suzinosi kokia ,,,tvarka,, vokietijoj ...antra --lietuvoj -kuriem lietuvisko bordelio,,,nepriklausomybes,, pradzioje buvo 5-10 ar 15 metu jie visi uzaugo ir isaukleti laisvos lietuvos idejom ,pagal vakaru vokiskos tvarkos ir hulturos eurosubines pederastinius kriterijus ir jiems siu metu jau yra 35- 50 metu..taip kad apeliuot y sovietiny pavelda nebereiketu ..juos ,,,tvarkos ir hulturos,,, ismoke kuturingi vakarai....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS