Kas gyvena gudų miškuose? | KaunoDiena.lt

KAS GYVENA GUDŲ MIŠKUOSE?

Kai prieš metus susibūrė Konstantino Kalinausko vardu pavadintas batalionas, vėliau tapęs pulku, tapo aišku, kad Ukrainos karas su Rusija – tai ir baltarusių karas.

Agresorius tas pats, skiriasi tik būdas, kurį Kremlius pasirinko šaliai okupuoti. Tą patį bylojo ir tuoj po invazijos surengti partizaniniai išpuoliai prieš rusų kariuomenės naudojamus Baltarusijos kelius. Antrasis geležinkelių karas, kaip sako patys baltarusiai, primenantys apie pirmąjį, kovotą nacių okupacijos metais, baigėsi itin dramatiškai. Prieš porą savaičių paskelbti nuosprendžiai paskutiniams iš sulaikytųjų partizanų – po 22 metus kalėjimo nubausti geležinkelio relines spintas padegę jauni vyrai. Tačiau savaitgalį Mačuliščių aerodrome netoli Minsko įvykęs incidentas prieš Rusijos žvalgybinį lėktuvą patvirtino: partizaninis judėjimas tebegyvas ir tai toli gražu ne psichologinei savipagalbai sukurtas mitas. Svarbu yra ne tik kaip, kiek ir kas tiksliai apgadino tolimojo radiolokacinio aptikimo sistemos lėktuvą A-50. Šiuo išpuoliu agresoriui buvo parodyta, kad Baltarusijoje jis negali būti visiškai saugus.

Šiuo išpuoliu agresoriui buvo parodyta, kad Baltarusijoje jis negali būti visiškai saugus.

K. Kalinausko žygių įkvėpti savanoriai nori išvaduoti ne tik Ukrainą, bet ir gimtinę. Egzilyje esanti išrinktosios Baltarusijos prezidentės komanda sako norintys būti pasirengę dienai X, kai Aliaksandras Lukašenka nebeišlaikys valdžos vairo. Nėra lengva tokių planų nelaikyti naiviais. Tačiau ar 2020-ųjų rugpjūtį visi rimtai vertino protestus Baltarusijoje? Naivūs net ir pačiame Vašingtone, sako, prieš dvylika mėnesių atrodė ir ukrainiečiai, prieš antrąją pasaulyje armiją stoję apsiginklavę Molotovo kokteiliais ir beprotiška drąsa. Bepročiais romantikais devintąjį XX a. dešimtmetį buvome laikomi ir mes, savo sąjūdžiais sudrumstę patogų kolių ir miteranų sambūvį su nusilpusia SSRS. Istorija parodė – jei tauta turi valios, ji materializuojasi. Kartais tai įvyksta netikėtai ir operatyviai.

Gairės: karas Ukrainoje, Baltarusija, Aliaksandras Lukašenka
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS