Kiek nesąmonių telpa į A. Verygos krepšelį | KaunoDiena.lt

KIEK NESĄMONIŲ TELPA Į A. VERYGOS KREPŠELĮ

Važinėjau po vaizdingas savo gimtosios Šilutės apylinkes ir, važiuodamas pro vieną gyvenvietę, staiga paspaudžiau stabdžius: į važiuojamąją kelio dalį įšoko stipriai įkaušęs pusamžis vyriškis. Iš išsipūtusios kišenės kyšojo nugertas degtinės butelis.

Komendanto valanda

Nustebau: buvo sekmadienio pavakarys, parduotuvėse alkoholis jau neparduodamas. Jau kelios valandos, kaip įsigaliojusi "veryginė komendanto valanda", taip dabar juokaujama.

Tad iš kur pas vyriškį degtinė? Apsirūpino iš vakaro? Vyriškiui pasiūliau jį parvežti namo, nes iš neramios jaunystės laikų buvo šiek tiek pažįstamas, nors jau ir tada gerokai pageriantis.

Ir jis paaiškino, kad degtinės jis "prisilakė" ne iš vakar nusipirkęs, bet gavęs jos sekmadienį, jau po 15 val. Kaip jis sakė, "pas Bronę visada gausi ir degtinės, ir alaus, ir naminukės, nors ir šlykštaus skonio, nors ir vidurnaktį, bet už tai antkainis nėra labai didelis."

Taigi, Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos išreklamuota alkoholio tramdymo politika nuėjo šuniui ant uodegos, nebent alkoholiu nelegaliai prekiaujančios "bobutės" jam labai dėkingos už dar SSRS paskutiniojo vadovo laikais buvusį itin populiarų pogrindinį verslą.

Ne vienintelė nesąmonė

Ir "komendanto valanda" alkoholiui – anaiptol ne vienintelė A.Verygos nesąmonė. Aš manau, kad net ne nesąmone, o nežmoniškumu galima pavadinti jo siūlymą iš ligonių kasų kompensuoti tik generinius vaistus.

Generiniai vaistai, paprastai tariant, yra originalių vaistų kopija. Tačiau tai nėra tai, ką feisbukine kalba vadiname "copy paste". Generiniai vaistai gali turėti ir šalutinį poveikį, ir ne gydyti, o atvirkščiai, kai kuriais atvejais pabloginti, žaloti sveikatą.

Manau, kad tai panašu į situaciją, kai vietoje legalios, saugiai pagamintos degtinės išgertumėte nevalytos naminukės, išvirtos iš cukrinių runkelių namų sąlygomis.

Paradoksali situacija, sveikatos apsaugos ministras, kuris privalo rūpintis šalies gyventojų sveikata, siūlo įdiegti sveikatai rizikingų vaistų kompensacijos sistemą!

A.Verygos išreklamuota alkoholio tramdymo politika nuėjo šuniui ant uodegos, nebent alkoholiu nelegaliai prekiaujančios bobutės jam labai dėkingos.

Pensininkas, visą gyvenimą sąžiningai mokėjęs mokesčius "Sodrai", neturės teisės susirgęs gauti tinkamų, originalių vaistų? Tai jau net ne nesąmonė, o pasityčiojimas iš savo valstybės piliečių.

Anekdotų herojus

A.Veryga jau seniai tapo tautos kuriamų anekdotų objektu. Daugelyje normalių demokratinių šalių toks ministras jau seniai būtų atsistatydinęs.

Bet Lietuvoje, nors ir požiūris į demokratiją gerokai skiriasi nuo Rusijos, Baltarusijos ar Šiaurės Korėjos, tačiau iki vakarietiško demokratijos suvokimo dar toloka.

Todėl ir augs pas mus jaunoji karta, stebėdama tai, kaip apgaudinėjami visą gyvenimą dirbę ir sąžiningai mokesčius mokėję, pasiligoję senjorai.

Toks pat, mano nuomone, ciniškas yra ir A.Verygos siūlymas neįtikusius gydytojus pacientams supaprastinta tvarka paduoti į teismą. Ministras remiasi Vakarų pavyzdžiu, esą daugelyje tenykščių šalių įprasta medikus duoti į teismą.

Taip, tai iš tiesų įprasta, pavyzdžiui, JAV. Bet mūsų ministras kažkodėl užmiršo, kad ten gydymas yra labai brangus, ir jau nuo seno pacientai įpratę bet kuriuo atveju pabandyti laimę per teismus atgauti nors dalį gydymo išlaidų.

Tačiau, kaip kažkada pasakojo vienas žymus lietuvių kilmės medikas, daug pagelbėjęs Lietuvai jai ypač sunkiais laikais, šviesaus atminimo kardiologas Rimgaudas Nemickas, "pacientai tų bylų dažniausiai nelaimi".

Pagaliau, ir tų pacientų atlyginimai ir pensijos, švelniai tariant, gerokai didesnės už mūsiškes.

Mūsų medikų, ypač šeimos gydytojų, atlyginimai – net ne kuklūs, o ubagiški, nevyniokime žodžių į vatą.

Sveikatos apsaugos ministras juk net nebando jiems padėti, o atvirkščiai, siūlo įmurdyti į teismų pelkę atsidėkodamas už tai, kad mano nuomone šiandieną jie didžiąja dalimi dirba vedami altruizmo prie jo (altruizmo) prisidurdami atlyginimą, kurį labiau tiktų vadinti pašalpa.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

H

Moki darbinu laikotarpių įmokas, ; atgauti .. papusk i špygą . Atviras plėšimas . Jei savo pinigėlius kaupčiau pats , kojinėje pirkčiau tą kas man reikalinga. Valstybė ne tik mano pensijai kaupiamus , bet ir gydymui skirtas lėšas nusavino. Tiksliau pažaliave valstiečiai . Didesnio bardako dar nebuvo.

...

Čia tas pats, kur buvo vidaus vandenų direkcijos vadovu su nuline laivyba vandens keliuose? :D :D

kokia

jie turi teise spresti uz mus,gydytis ar ne?kodel jie sprendzia kokiais vaistais gydytis,gyvenimas vienas ir mums patiems spresti ,kaip elgtis.Nusprende uz mus,kad tiks ir padirbiniai ,naturali atranka ,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS