Kliūtis misijai – tik pradžia? | KaunoDiena.lt

KLIŪTIS MISIJAI – TIK PRADŽIA?

Daugiau kaip dešimtmetį vykdomas vienas prasmingiausių pilietiškumą ir istorinę atmintį ugdančių projektų "Misija Sibiras" patyrė Maskvos nemalonę. Šiemet komandai nesuteikti reikiami leidimai, ji nebuvo įleista į Rusiją, todėl operatyviai pakeitė maršrutą ir, užuot tvarkiusi kapus Krasnojarsko krašte, vyks į Kazachstaną. Būsimoji kelionė – ne mažiau prasminga. Tolimos Azijos šalies stepių atšiaurumą patyrė, prievarta šachtose dirbo tūkstančiai represuotų lietuvių. Nors Kazachstane su misija jau lankytasi, neabejojama, kad tenykštėse masinio laidojimo vietose palikti atminimo ženklai vėl reikalauja dėmesio.

2018-ųjų misija išgelbėta, tačiau Rusijos pasiųsta žinia aktuali ne vien šiemet. Žinant priežastis, dėl kurių Rusija vėl grįžo prie sovietinio tipo bendravimo su pasauliu kultūros, galima tik džiaugtis, kad misiją buvo leista vykdyti ir pernai, ir užpernai. Naivu manyti, kad požiūris pasikeis pašalinus oficialią priežastį – susitarus dėl karių ir civilių kapų bei monumentų tvarkymo.

Kliūtys mūsų jaunuolių misijai puikiai dera prie Maskvos požiūrio į praeitį. Praėjusios Vladimiro Putino kadencijos metu pradėta ypač intensyviai keisti santykį su istorija: perrašomi vadovėliai, reabilituojamas stalinizmas, prisimenant senuosius kovos su disidentiniu judėjimu metodus paralyžiuojama visuomenininkų ir laisvų istorikų veikla. Taip kurpiama ir žinomo istoriko Jurijaus Dmitrijevo kriminalinė byla, bandant sutrukdyti tiek jo vadovaujamo "Memorial" Karelijos skyriaus, tiek įbauginant visą organizaciją.

Nenustebkime, jei vieną dieną dėl techninių kliūčių užsitrenks ir Rusijos archyvų vartai.

Primityviai ir be skrupulų žlugdoma unikalaus komplekso "Perm 36", kuriame kalėjo Balys Gajauskas, Sergejus Kovaliovas ir kiti garsūs SSRS disidentai, veikla.

Visa tai – ženklai, bylojantys apie Rusijoje stiprėjančias sąstingio nuotaikas. Nenustebkime, jei vieną dieną dėl techninių kliūčių užsitrenks ir Rusijos archyvų vartai, o mums liks tik graužtis, kad beveik per tris dešimtmečius ne tik nesutvarkėme tremtinių kapų, bet ir neišnaudojome daugybės progų profesionaliems istorijos tyrinėjimams.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS