Kokia kalba sklinda iš radijo? | KaunoDiena.lt

KOKIA KALBA SKLINDA IŠ RADIJO?

Sekmadienį teko klausytis laidos apie šeimą ir meilę per "Pūko" radiją. Prisipažinsiu, buvo išties labai linksma. Linksma jau vien dėl fakto, kad netyčia sugebėjau įsijungti šią stotį.

Pralinksmino ir paties K.Pūko įžvalgos apie moteris, vis norinčias skalbimo mašinos, taip pat į studiją skambinusio vyro, kalbėjusio rėksminga V.Šustausko tonacija, samprotavimai. Tiesa, tokie primityvūs, kad juokas čia sumišo su tuo jausmu, kai būna nemalonu dėl svetimos gėdos.

Tačiau laidoje dalyvavo ir dar vienas žmogus, regis, tokia pat pavarde kaip ir "valstiečių" partijos lyderis. Šis vyras išties kalbėjo gana įdomiai, buvo galima įtarti, kad jis kažkada domėjosi fenomenologija (mokslu apie sąmonę) ir galbūt net skaitinėjo fenomenologijos tėvu vadinamo E.Husserlio veikalus.

Mintys apie vidinius nusiteikimus, dvasines orientacijas ir panašius dalykus tikrai buvo netikėtos ir įdomios. Paaiškėjo, kad tas žmogus veda kažkokius seminarus ir skaito paskaitas. Tikrai įdomu.

Tačiau užkliuvo nelabai grabi kalba. Vien jau nuolat vartojamas žodis "mokintis" vietoj "mokytis" buvo labai iškalbingas. Joks rimtos akademinės aplinkos žmogus viešai nevartos "mokintis", nes tai rodo tam tikrą humanitarinės kultūros stygių.

Rusiškos sakinių konstrukcijos, nelabai grabiai parenkami žodžiai paprastai būdavo būdingi iš kolūkiečių kilusiems anų laikų propagandistams. Juk sovietmečiu buvo filosofijos vadovėlių, skirtų melžėjoms. Taigi paskaitas panašūs veikėjai skaitydavo ir joms.

O viešumoje reikėtų šnekėti tvarkinga bendrine lietuvių kalba. Ne ta, kuria kalbama tvarte ar komunalinio daugiabučio kieme. Reikėtų vengti ir slengo, barbarizmų, slavizmų. Iš radijo turėtų sklisti pavyzdingos sakinių konstrukcijos, raiškiai ir taisyklingai artikuliuojamos, taisyklingai kirčiuojamos frazės.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Blaivininkas

Senjorai yra ne lietuviškas žodis, kuriuo siekiama pakeisti virtinę lietuviškų žodžių, pvz.: seneliai, senoliai, senimas, senukai, ilgaamžiai, garbaus amžiaus, bočiai, pagyvenę... Gal dar sulauksime jaunimo, pavadinto junjorais?

Ž. Valstiečių Beretininkė

Ėjau pro Žeimenos g. futbolo mokyklos stadioną 2o17m.Sirgalių aistruolių šūkiai vien portugališki: davai , bl````, koroče , maladiets .

Eikit nx

Pažiūrėkit tv3- išmoksit subinių kultūros, šūdo skonio, ir papų grožio.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS