Mano virtuvė – mano slėptuvė | KaunoDiena.lt

MANO VIRTUVĖ – MANO SLĖPTUVĖ

Skaičiuodami jau visus metus nuo pirmojo karantino pradžios, turime pripažinti, kad pandemija pakeitė ne tik mūsų čiaudėjimo kultūrą, darbo aplinką, gyvybiškai būtinų poreikių sąrašą, požiūrį į sveikatą bei kasdienybės estetiką, bet ir santykį su maistu.

Kompanijos "Norstat" atlikta visuomenės apklausa parodė susiformavus naujai (ar įsigalėjus primirštai) tradicijai planuoti pirkinius ir mažiau slampinėti tarp lentynų. Vadinasi, bent teoriškai išsiugdėme atsparumą neplanuotam skanėstų pirkimui. Absoliuti dauguma respondentų sako net ir po karantino visiškai arba iš dalies apsipirksiantys taip, kaip įprato per šiuos metus: su sąrašiuku rankose. Ką į jį susirašome, atskleidžia didieji prekybos tinklai, pasižvalgę po mūsų krepšelius. Panašu, kad iš įprasto maršruto namai–vaikai–darbas–pramogos išnykus pastarajam dėmeniui, išreikštam kelionėmis, kultūros renginių ir draugų lankymu, virtuvė virto atasvara išorinio pasaulio suirutei. Sukandę dantis epidemiologams ir politikams delegavome teisę nurodinėti, kada kirptis ir kur sportuoti, tad bent prie savo puodų ir šaldytuvo jaučiamės prezidentais. Apie tai byloja ne tik susiaurėję drabužiai, bet ir gerokai išaugusi maisto produktų apyvarta. Virtuvėje it kokioje dailininko dirbtuvėje, liejame savo fantaziją, tikriname prigimtinius talentus ar, n-ąjį kartą bandydami sukurti kulinarinį šedevrą, atliekame dvasinės ištvermės pratimus.

Politikams delegavome teisę nurodinėti, kada kirptis ir kur sportuoti, tad bent prie savo puodų ir šaldytuvo jaučiamės prezidentais.

Sprendžiant iš pirkinių prioritetų, atliepdamas fiziologinį poreikį užpildyti skrandį eilinis pandemijos išgyventojas patenkino ir susikaupusį poreikį pažinti jei ne naujus kraštus, tai bent naujus skonius ar kvapus. Ne vien bulvėmis gyvas lietuvis, tad pirkome pastebimai daugiau etninės virtuvės produktų, miklinome rankas sukdami sušius, užsrėbdami tailandietiška "Tom Kha gai" su kokoso pienu. Pandemija patvirtino ir skaniai gaminančių mamų atžalas jungiančią išmintį, kad "viena naminė bandelė geriau nei trys pirktiniai eklerai": parduodamų konvejerinės gamybos konditerijos skanėstų kiekis žymiai nukrito. Tendencija išryškėjo dar pernai pavasarį, tad ryšys tarp suvalgomų keksiukų, uždarytų mokyklų ir rytais biuruose su "kuo nors prie kavos" būreliais "posėdžiaujančių" kolegų akivaizdus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS