Mirtis nepalauks | KaunoDiena.lt

MIRTIS NEPALAUKS

Bondianos ir Danielio Craigo, geidžiamiausio ekranuose agento 007, gerbėjams dar teks pakentėti. Jau ne kartą nukelta naujo filmo apie Džeimsą Bondą "Mirtis palauks" premjera vėl atidėta: vietoje pavasario įvyks rudenį. Jeigu įvyks. Pandemija nepalieka vietos planams. Ji ir 25-ojo filmo apie garsųjį britų šnipą pavadinimą leidžia išversti į šių dienų kalbą: malonumus dar galime atidėti, bet mirtis nepalauks.

Iki šiol apie mirtį labiau kalbėdavome prieš Vėlines, dabar ji  – mūsų kasdieniame žodyne. Tačiau šiurpiausia, kad 2020-aisiais žymiai išaugus mirčių skaičiui, didžioji dalis tautiečių mirė ne nuo koronaviruso.

Mirties sėjėju tapo draudimas per pirmąjį karantiną gauti būtinąsias sveikatos paslaugas. Šiandien medikai už galvų stveriasi dėl toli pažengusių ir ilgai negydytų susirgimų. Nors antrasis karantinas neužtrenkė gydymo įstaigų durų, sergantieji vis tiek neskuba kreiptis pagalbos, o jau ligoninių – net ir kritiškos būklės – išvis kratosi.

Betgi planai yra planai, o kai jie tokie didingi – kam paisyti žmonių?! Nesvarbu, kad pokyčiai gali būti pragaištingi daugumai vyresniojo amžiaus pacientų.

Ir štai tokiame kontekste, kai visų pirma reikėtų kuo greičiau susigrąžinti pacientus į gydymo įstaigas, imasi projektų, dar labiau susiaurinančių kelius į jas. Būtent dabar keičiama registracijos pas gydytojus tvarka ir kuriama išankstinė pacientų registravimosi (IPR) sistema per e.sveikatos portalą. Nuo balandžio įprastos buvusios platformos sergu.lt nebeliks. Tos pačios, kurią keikė šeimos gydytojai, nuolat susidurdavę su trikdžiais. Tos pačios, kuri nepakeitė pacientų įgūdžių: 95 proc. pacientų turėdami siuntimą skambina į registratūrą, tik 5 proc. pacientų patys registruojasi per IPR sistemą.

Betgi planai yra planai, o kai jie tokie didingi – kam paisyti žmonių?! Nesvarbu, kad pokyčiai gali būti pragaištingi daugumai vyresniojo amžiaus pacientų, kurie nepratę prisijungti prie sistemos per elektroninės valdžios vartus. Ilgo laiko projektą, kuriam stinga viešumo, išaiškinimo, bandoma sugrūsti į eilutę, ties kuria norisi kuo greičiau padėti paukščiuką. Nenuostabu, kad ir seimūnams prioritetai susivartalioję: užuot svarstę, ką padarius, kad mirčių Lietuvoje būtų mažiau, siūlo leisti išbarstyti mirusiųjų pelenus Baltijos jūroje ir upėse. Va čia tai pirmo būtinumo reikalas, ane?

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kovidėdų Skiepelis

Mums labiau patiko kitas požiūris iš vokiečių filmo apie paskutines Trečiojo reicho dienas. Ten sakė vienas ssininkas kitam: "Geriau pavalgykite, numirti visada suspėsite." O Jamesą Bondą jau seniai metas išleisti į pensiją ir numarinti. Tikėkimės po šio paskutinio filmo tai ir bus padaryta. Beje, filmo premjeros atidėliojimas (o tai su naujausiu bondiados filmu buvo padaryta ne kartą dar iki covid- isterijos) dažniausiai rodo, kad su filmo kūrimu yra labai daug problemų, t.y. problemos pačiame darbų organizavime ir kūrybos procese. Todėl didelė tikimybė, kad filmas bus labai labai prastas. Tą liudija ir faktas, kad naujausias Jameso Bondo filmas jau pakeitė bent kartą režisierių

SUSIJUSIOS NAUJIENOS