Ne visi grįžo iš karantino | KaunoDiena.lt

NE VISI GRĮŽO IŠ KARANTINO

Valdžia skaičiuoja į biudžetą nesurinktus mokesčius, verslas – neuždirbtus pelnus, o žmonės – padidėjusias išlaidas. Jos didenybė infliacija nuo koronaviruso beveik nenukentėjo – šį birželį, palyginti su pernykščiu, ji siekė 0,8 proc. Jei ne pastebimai pigę degalai, šis skaičius būtų didesnis. Tačiau tai – vidutinė infliacija, neatspindinti realios situacijos. Dėl kelionių apribojimo degalų pirkta mažiau. Ir keleivių vežėjai buvo atšaukę daugybę reisų.

Kišenės išties palengvėjo labiau. Bet pirkėjas nesiginčija, nesibara, nepriekaištauja. Karantinas tarp keturių sienų su vaizdu į tuščią kiemą tiek įsiėdė, kad dažnas laimingas sumokėti net daugiau, nei prašoma.

Iš karantino grįžome kitokie. Su kitokiomis kainomis. Dingo daugybė nuolaidų, taikytų prieš jį. Ir bankai mažiau skolino tiek verslui, tiek žmonėms, o jei skolino, reikalavo didesnių garantijų.

Skuba visi kuo greičiau atsigriebti. Ką gali žinoti, gal atsiris antroji COVID-19 banga? Su naujais valdžios apribojimais, draudimais.

Karantiną valdžia atšaukė. Tačiau, sprendžiant pagal statistiką, iš jo grįžo ne visi. Kiti, ko gero, apskritai negrįš.

Prekių ir paslaugų pardavėjai teisinasi patyrę nuostolių. Teisybė. Tie, kurie darbdavių buvo trumpam išsiųsti į prastovas ar visam laikui į Užimtumo tarnybą, matyt, tuo metu krovėsi turtus.

Per tris koronaviruso mėnesius apie prastovas paskelbė daugiau nei 25 tūkst. įmonių, jose atsidūrė mažne 200 tūkst. darbuotojų, kiekvienas jose. Dar beveik 100 tūkst. žmonių kreipėsi dėl išmokų savarankiškai dirbantiems.

Užimtumo tarnybos duomenimis, birželio 29-ąją registruotas nedarbas padidėjo iki 12,1 proc., tai 0,1 proc. daugiau nei prieš savaitę ir 0,3 proc. daugiau nei prieš dvi savaites. Nors vasaros sezono metu tradiciškai darbuotojai išgraibstomi tiek į kavines, tiek į statybas, tiek į daržus. Net kurortuose mažai pasiūlymų padirbėti. Prieš savaitę Palangoje registruoti 24 darbo pasiūlymai, Druskininkuose – trys, Nidoje, Šventojoje ir Birštone – nė vieno.

Karantiną valdžia atšaukė. Tačiau, sprendžiant pagal statistiką, iš jo grįžo ne visi. Kiti, ko gero, apskritai negrįš.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS