Nepriekaištingas alibi | KaunoDiena.lt

NEPRIEKAIŠTINGAS ALIBI

Pagaliau atsakyta į klausimą, kuris Lietuvą skaldė, kankino ir, regis, net trukdė jaustis visavertė Vakarų valstybe nuo pat nepriklausomybės atkūrimo: vakar Vyriausybėje paskelbta Lukiškių aikštės vizija. Šįkart, regis, galutinė. Ketvirtį amžiaus trunkančias diskusijas dėl paminklo reprezentacinėje sostinės vietoje baigė banali piliečių apklausa.

Nugalėtojo projektas Lietuvos okupacijų simboliu tapusią aikštę pavers laisvės simboliu: stilizuotas partizanų bunkeris čia derės su erdve pastaruoju metu itin išpopuliarintiems piknikams. Kad ir ką kalbėtų kritikai, vargu ar kas drįstų neigti teiginį, kad skulptoriaus Andriaus Labašausko vizija tobulai atspindi ir šiandienos realijas: diskusijas apie pokario rezistenciją bei hipsterišką madą rengti neva familiarius renginius anaiptol ne familiariems tikslams.

Trečiasis simbolikos dėmuo – pati rinkimų metodika, kai nesutarus menininkams, politikams ir įsiamžinti panūdusiems veikėjams, iki valstybės atkūrimo šimtmečio likus gėdingai mažai laiko, nepopuliari tema it karšta žarija numesta į tautos rankas. Už labiausiai patinkantį memorialą iš penkių ekspertų atrinktų projektų vos kelias savaites e.pilietis sistemoje galėjo pasisakyti visuomenė. Nugalėtojas išrinktas sudėjus ekspertų ir visuomenės balsus. Tai, kad dauguma pastarosios mąsto panašiai kaip septyni iš devynių ekspertų, manykime, atsitiktinumas. Kaip ir pačios balsavimo technologijos panašumas su banalių pramoginių televizijos projektų balsavimo sistema. Įdomu, kokį kitą uždelstą klausimą tautai patikės valdžiažmogiai. Gal svetimkalbių pavardžių rašybos? Žydų turto grąžinimo? Kelių savaičių apklausa, spėjanti sutelkti reikalinga linkme mąstančius piliečius, – puikus alibi priimti sprendimams, už kuriuos niekas nenori prisiimti atsakomybės.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Gintaras

Net seime yra neskiriančių kas yra okupantas o kas TĖVYNĖS NEPRIKLAUSOMYBĖS GYNĖJAS, Vilniuje nuo lenkų ir rusų laikų labai margas kontingentas, todėl ir nuomonių labai daug, o mes KAUNAS dabar turėsime VYTĮ, Bunkerio vieta ne mieste, o miškuose ten kur TĖVYNĖS NEPRIKLAUSOMYBĖS GYNĖJAI ŽUVO. ir nereikia butaforijų "vamzdžių" arba kaip Anykščiuose ... Postamentas nedera su skulptūra....

N

Kažin ar konkurso laimėtojas yra matęs tikrą partizanų bunkerį, kad pasiųlė tokią sienutę, kuri į nieką nepanaši ir kažin ar kokiam nors sostinės svečiui pavyks suprantamai paaiškinti, ką ta sienutė reiškia?

Gal neblogai sumanyta

O gal čia imama pavyzdžiu Izraelio Raudų siena?Bet,nenorėdami įžeisti izraeliečių,vietoj sienos užteks Sienelės?O kai toje aikštėje vyks mugės ir nusipirksim ne tai,ko reikia,galėsim ateiti prie tos sienelės paraudoti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS