(Ne)sunkus kelias atgal | KaunoDiena.lt

(NE)SUNKUS KELIAS ATGAL

Neseniai atšaukus draudimus lankytis galerijose ir muziejuose,  karantino ribojimams ir toliau laisvėjant, nekantru sulaukti, kada gi bus galima apsilankyti kultūriniuose renginiuose, spektaklių premjerose ar vakarėlius organizuojančiuose naktiniuose baruose.

Tačiau koks bus grįžimas į kultūrinius, pramoginius renginius, kai bus leidžiama peržengti dabar taikomą 50 žiūrovų ribą? Išklausyti skirtingų sričių Kauno kultūros renginių industrijos atstovų nuomonių šia tema pakvietė Vytauto Didžiojo universitetas, surengęs virtualiąją diskusiją "Postpandeminis menas", kurioje dalyvavo režisierius, teatro pedagogas, šiuolaikinio cirko festivalio "Cirkuliacija" meno vadovas Gildas Aleksa, naktinio baro "Lizdas" programų koordinatorius Šarūnas Šimaitis, "Kaunas 2022" Regioninių partnerysčių kuratorius, Kauno kolegijos Menų ir ugdymo fakulteto dėstytojas Lukas Alsys.

Sofa ar salė?

Nepaisant to, kad karantino metu didelė dalis kultūrinių renginių buvo perkelti į virtualiąją erdvę, labai norisi tikėti, kad kultūros pasiekiamumas nuo sofos nebus tapęs per daug patogus ir žiūrovai norės grįžti į teatro, koncertų ir kitų kultūrinių renginių sales ir erdves. Diskusiją moderavusi VDU Menų fakulteto doktorantė Milda Rutkauskaitė pasidalijo mintimi, kad būti namuose įpratusius žiūrovus gali tekti jaukintis iš naujo, tačiau su tuo nesutiko G.Aleksa. "Nemanau, kad žiūrovai priprato prie ekranų. Jei lankytis teatre buvo žmogaus įprotis, tai jis niekur nedingo", – įsitikinęs menininkas.

Visuomenė šiuo metu yra susiskaldžiusi, todėl ją reikia grąžinti į kultūringą gyvenimą, bet tai turime daryti neskubėdami, palengva.

Jam antrino ir Š.Šimaitis: "Perteikti naktinio baro ar klubo atmosferos virtualiai neįmanoma, o karantino išvarginti žmonės juk nori atsipalaiduoti, pasilinksminti."

"Labai svarbu, kad, dar labiau atlaisvėjus karantino ribojimams, žiūrovai nepamirštų laikytis taisyklių. Dabar, planuodami renginius, paruošiame ir A, ir B, ir C planus, o grįžus prie gyvų renginių, iš žiūrovų tikėsimės sąmoningumo, išsiugdyto įpročio saugoti ir save, ir kitus. Jei žiūrovai taisyklių laikysis, jie leis mums sugrįžti į vėžes ir džiuginti juos renginiais", – papildė L.Alsys.

Pasitrauks į antrąjį planą

Pandemija kultūros renginių industrijos atstovus paskatino pergalvoti savo veiklas, tikslus, ateities vizijas, nes vienintelė vieta, kurioje jie galėjo dalytis savo idėjomis ir veikti buvo virtualioji erdvė. Ši situacija, kaip teigė L.Alsys, atvėrė tam tikras kultūrinio sektoriaus žaizdas.

"Dalis šio sektoriaus atstovų pastebėjo, kad per mažai dirbo su socialiniais tinklais, komunikacija. Tačiau labai greitai situacija pagerėjo. Ypač regionuose, kurie parodė, kad geba greitai mobilizuotis ir spręsti problemas. Karantino laikotarpiu regioninių kultūros centrų, bibliotekų veiklos labai išsiplėtė", – džiaugėsi L.Alsys.

Perspektyva: diskusijos dalyvių teigimu, virtualieji renginiai neužgoš gyvųjų – tik virs nauja erdve kūrybiškumui plėtotis. / Stop kadras.

"Kaunas 2022" atstovas neabejoja: kai tik bus leista organizuoti didesnius kultūrinius, pramoginius renginius, virtualusis turinys, kurio dabar yra tiek daug, atsitrauks į antrąjį planą. "Kai virtualiosios transliacijos nebebus vienintele forma dalytis kultūra su platesne auditorija, manau, tiek kūrėjams, tiek kultūros operatoriams atsiras daugiau noro su jomis eksperimentuoti",– potencialą įžvelgė L.Alsys.

Abipusis palaikymas

Diskusijos metu dalyviai vieningai sutarė, kad kultūros renginių industrijos atstovams sugrįžti į vėžes padės žiūrovų sąmoningumas. Tačiau kad perėjimas nuo virtualiųjų prie gyvų kultūrinių ir pramoginių renginių būtų sklandesnis, prireiks ne tik to.

"Labai svarbu paremti vieniems kitus – pirkti bilietus į spektaklius, lankytis koncertuose, vakarėliuose", – sakė Š.Šimaitis. "Kaunas 2022" Regioninių partnerysčių kuratoriaus nuomone, palaikymas paskatins ne tik kultūros renginių industrijos atstovus, bet ir bendruomenes, menininkus.

"Visuomenė šiuo metu yra susiskaldžiusi, todėl ją reikia grąžinti į kultūringą gyvenimą, bet tai turime daryti neskubėdami, palengva", – pridūrė režisierius G.Aleksa.

Norėdami greičiau pakilti nuo savo sofų, kultūrinių renginių išsiilgę žiūrovai turi nepamiršti, kad realybė, kurioje gyvename nuo praėjusių metų kovo, turi savo taisykles, kurios tampa nebeatsiejamos nuo šiandienos. Prisitaikymas bus sklandesnis ir malonesnis, jei taisyklės bus ne ignoruojamos, o jų bus laikomasi.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Arturas

Atsargiau vartokime sąvoką "kultūra"! Ar barbarai buvo kultūringi? Taip. Kultūra - dirbtinis antstatas natūros bazėje ir visi žmogaus sukurti produktai - jos pavyzdžiai. Kartais, o pastaruoju metu, dažnai, kultūra būna tikrai nesektina.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS