Norėjome kaip geriau, išėjo kaip visada – blogai | KaunoDiena.lt

NORĖJOME KAIP GERIAU, IŠĖJO KAIP VISADA – BLOGAI

Atrodo, toks scenarijus vystosi, gyventojus įpareigojus pasirinkti elektros energijos nepriklausomą tiekėją. Tai iki birželio 18 d. turės padaryti gyventojai, sunaudojantys daugiau kaip 1 tūkst. kilovatvalandžių (kWh) elektros. Daugeliui šis sprendimas kaip rekiant papurtys kišenes.

Šiuo metu gyventojai moka 16–17 ct už kWh. Būsimi tiekėjai siūlo pasirašyti sutartis metams arba pusantrų, mokant 28–34 ct už kWh. Sutikite, tai įspūdingas pabrangimas, todėl daugelis jau dabar keikia tokio sprendimo autorius.

Vyriausybė ruošiasi numatyti kompensavimo mechanizmą – kainą sumažinti iki 23 centų. Likusi dalis, t.y. apie 10 centų, būtų dengiama iš biudžeto, sumokant neaišku už ką nepriklausomiems energijos tiekėjams. Kam reikalingas toks elektros energijos tiekimo liberalizavimas, dėl kurio vartotojai turės papildomų išlaidų, o valstybė neplanuotų nuostolių? Deja, į šį klausimą vengiama tiesaus atsakymo.

Kalbama apie dešimtis milijonų eurų, kurie bus pervesti į privačių bendrovių sąskaitas.

Kalbama apie dešimtis milijonų eurų, kurie bus pervesti į privačių bendrovių sąskaitas. Ar nebūtų teisingiau likti prie elektros tiekimo per dabartinį visuomeninį elektros tiekėją „Ignitis“, kurio kontrolinį akcijų paketą valdo valstybė. Tuomet  teisingai apskaičiuotos lėšos liktų valstybės žinioje. Juk kompensuojant elektros kainą praeitą pusmetį buvo aiškinama, koks teisingas sprendimas tai daryti per šią įmonę.

Vykdant skubotą elektros rinkos liberalizavimą, piniginės naudos turės tik privatūs nepriklausomi elektros tiekėjai. Kas bus, jei Vyriausybė kitą pusmetį atsisakys kompensacijų gyventojams, o šie bus pasirašę sutartis metams ir ilgesniam laikui dabartine didele kaina?

Lietuvos ekonomikoje vykstanti stagfliacija ir įtempta geopolitinė situacija tikrai neleidžia tikėtis stabilumo. Tai kodėl skubame? Gal Vyriausybės noras skubiai užbaigti elektros rinkos liberalizavimą rodo jos baimę, kad nebesugebės valdyti situacijos, esant nestabiliai ekonomikos padėčiai, nes skolintis pinigų darosi brangu. Be to, turbūt ir skolinimosi limitai jau išsemti. Elektros kainos pabrangimą dar galima suprasti, bet pinigų švaistymo – niekaip. Be to, kas galėtų paneigti, kad niekas iš valdančiųjų iš to neturės naudos?

GALERIJA

  • Pavojus: elektros rinkos liberalizavimas kelia vis daugiau aistrų.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Tikrailaisvasnuovisųgeradėjų

Vienintelėje vietoje randu galimybę komentuoti, tai pakomentuosiu už viską. Visų pirma Lietuvoje nebėra žiniasklaidos - tai tik valdžios ruporas, nes užblokuotos galimybės reikšti savo nuomonę daugumai, o tai ir yra paneigimas mito esą esą tai demokratinė šalis. Daugiau - Lietuva su visomis "vakarų " šalimis iš tikro nenori rusijos pralaimėjimo, kitaip būtų ne grasinę sankcijomis, o įspėję rusiją ginsiant Ukrainą dėl pačios ES ir kitų NATO šalių grėsmės būti užpultiems, kas dašuto didiesiems "politikams" gerokai vėliau. Sankcijos labiau kenkia pačioms jų iniciatorėms, nes jos neapgalvotos ir sąmoningai ribotos, pav. infliacija didesnė nei rusijoje, kuri gali išgyventi ir be vakarų, nes turi visus ir visiems poreikiams reikalingus išteklius. Juk nepavyko priveikti sankcijomis nieko, tarp jų ir Lietuvos. O dėl priverstinio "laisvo", tik neaišku nuo, ko energijos tiekėjo yra rinkos ekonomikos, jei tokia iš viso yra Lietuvoje, taip pat ir demokratijos, principų pažeidimas. Teeina n... lt

MUMU

Batka siule po penkis eurocentus.

Vot tep.

Pabandyki įrodyti kad iš to liberalizavimo liberaliai valdantieji turi naudos tai iš karto visi pasvarstymai ir komentarai ta tema dings kaip pirdalas vandenyje, nes šita žiniasklaida irgi liberaliai priklausoma nuo tų pačių valdančiųjų.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS