Nuobodi duona | KaunoDiena.lt

NUOBODI DUONA

Kartą potencialus tradicinių lietuviškos duonos produktų gamintojas ir vartotojas Suvalkijos laukų dirvą ariančio žmogaus paprašė paaiškinti, kaip išsikepti tradicinės duonos.

Pasak plačiai žinomos versijos, suvalkietis jam paaiškino: pirmiausia reikia žemę išarti (plius brangstantis dyzelinas – autoriaus pastaba), paskui reikia pasėti rugius (plius brangstantis dyzelinas), paskui reikia patręšti (plius brangstantis dyzelinas ir brangstančios trąšos), paskui reikia nukirsti ir iškulti (plius brangstantis dyzelinas), paskui reikia sumalti (plius brangstanti elektra), paskui reikia iškepti (plius brangstanti elektra arba malkos).

Rezultatas – tradicinė ruginė duona. Ir dar, be to, pageidautina visus kepaliukus suraikyti, taip padidinant prekinį patrauklumą, mat vartotojų poreikiai ir reikalavimai nuolat didėja alkano ir išpaikinto vilko kąsniais.

Kadangi, kaip daugeliui žinoma, tradicinės duonos gamyba susidomėjęs interesantas turėjo vilko apetitą ir veltėdžio nekantrumą, jis savo planų atsisakė. Neva jis pareiškęs: kaip iki šiol be duonos apsiėjau, taip ir toliau apsieisiu.

Ir kas pasakys, kad pilkis apsišovė – regis, uoste užuodė komplikuotas tradicinės duonos perspektyvas.

Duonos gamyba reikalauja iš tiesų daug kuro, elektros ir laiko sąnaudų, todėl teko girdėti net strateginio pobūdžio pasvarstymų: kam eikvoti brangstančius elektros išteklius duonai, jei galima apsirūpinti ryžiais, kurių gamybos ciklas yra paprastesnis, panaudojimo ir ilgalaikio saugojimo galimybės – platesnės, o maistinės savybės – be esminių skirtumų.

Apetitu nesiskundžiantį vilką savyje užsiauginusių šiuolaikinių vartotojų poreikių grimasos kartais atrodo gluminančios.

Iš naujausią įrangą turinčių kepyklų sklindant įvairiausių bandelių ir batonų kvapams, tradicinė duona atrodo sprangi, rūgšti, neįdomi.

„Nuobodi, – pasakė iš Škotijos sugrįžusi jauna lietuvė ir pridūrė: – Na, nebent smulkiai supjaustyta ir paskrudinta – pupelių, fermentinio sūrio ir majonezo mišrainėje.“

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

yra ir Lietuvoje

"Biržų duona" kepa ne blogesnę. Vadinasi "Senolių duona" – mažas, svarus kepaliukas, skanu labai su pienu. Ir per makaulę užvožti galima efektyviai

Cha

Tai kad dabr perkam ne duoną, o orą. 400 gramų Beatos duonos kepaliukas kainuoja 2.12 euro, arba beveik 5.5 euro kilogramas. O lenkiskos kiaulienos sprandines be kaulo kilogramas Rimi- 3.99 euro. Koks durnius ės tą duo.....atsiprašau orą, kai mėsa už jį pigesne ? Tikros duonos galima rasti tik Baltarusijoje ir tai tik Polocko krašte. Ten ją dar kepa. Jos kepaliuku galima taip užvožt į makaulę, kad krisi be samonės. O lietuviską duoną gali suspausti į obuolio dydžio klecką. Gal jau laikas ją pradėti nebevadinti duona , o kokia nors europine miltapūsle ? ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS