Nu(pa)pjauti eglutę | KaunoDiena.lt

NU(PA)PJAUTI EGLUTĘ

Su eglutėmis dabar elgiamasi gana švelniai. Nėra taip, kad prasidėjus prieškalėdiniam laikotarpiui pamiškėse ima pokšėti kirviai, džirinti pjūklai, aimanuoti lūžtantys kamienai.

Eglutės dabar auginamos panašiai kaip broileriai: aptvertoje teritorijoje maitinamos trąšomis, girdomos vandeniu, kad prasidėjus kalėdiniam laikotarpiui taptų simetriškomis rubuilėmis, kurias galima drąsiai nu(pa)pjauti ir dar gyvybingai žaliuojančias patiekti vartotojams.

Labai apytiksliais duomenimis, prieškalėdiniu laikotarpiu Lietuvoje kasmet nu(pa)pjaunama per 100 tūkst. eglučių. Sunaikinti tokį skaičių eglučių turbūt reikėtų ne vienos kovinės raketos ar ne vieno tanko vikšrų.

Tačiau yra ir laimingesnių eglučių. Tai pardavinėjamos vazonuose. Galbūt daugelis tokių eglučių išgyvena ir nepatenka į kasmet prie konteinerių atsirandančias nu(pa)pjautų eglučių kapines, kur vadinamosios žaliaskarės guli jau be skarelių – tik sunykusių palaikų skeletai.

Kasmetinė gyvų eglučių pjovimo šventė tvarumo paieškų laikais atskleidžia ironišką tiesą, kad plieninis kirvis tebėra labai tvarus.

Vadinamąsias gyvas (bet nu(pa)pjautas) eglutes dažniausiai turbūt renkasi rafinuoti estetai, mėgstantys pamaloninti uoslės receptorius.

Viskas dėl kvapo, nes, kaip teko girdėti, eglutės aromatas sukuria tą nepakartojamą kalėdinę nuotaiką – jos tarsi egzotinės malkos, kurstančios svaigias šventines emocijas ir svajas. O kur dar jauki žvakių šviesa, suteikianti tamsiai žiemai šilumos, šviesos, vilties ir taip toliau.

Kasmetė gyvų eglučių pjovimo šventė tvarumo paieškų laikais atskleidžia ironišką tiesą, kad plieninis kirvis tebėra labai tvarus ir labai energingai švaistosi prieššventiniu ritmu.

Gyvų eglučių pjo(pap)jovimo skerdynėmis gal ir nepavadinsi, ypač turint galvoje, kokio žvėriško masto ekosistemų naikinimas nuolat vykdomas Ukrainos žemėje – įspūdingai turtingos gamtos krašte.

Prieššventiniu laikotarpiu jaučiamės labiau užtikrinti dėl NATO patikinimų ginti kiekvieną šios organizacijos šalies teritorijos centimetrą. Apgintų ir kažkiek eglučių, kurios lieka nenupjautos kasmetiniu eglučių retinimo įkarščiu.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

asiliuk

parašyk ape nužudytų obuolių sultis.

žinove

kur eglutės buvo kertamos be žalos ir be bauoss? Nežinai? Kvartalinėse, žinove sušiktas.Ir privačiam miške. Kertu kiek noriu.

egluččių žinovui

eglutės dar formoujamos2 kart per metus.O vazonuoe dalis apgaulė. Jos iškastos ir sukištos į vazoną. Tokios neprigyja.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS