Nupūstas prezidentas | KaunoDiena.lt

NUPŪSTAS PREZIDENTAS

Norint įsidarbinti prezidentu, nebūtina gerai pasirodyti rinkimuose. Galima pasisavinti prezidento postą, kaip tai padarė Antanas Smetona, kuriam planuojama Vilniuje statyti paminklą.

Paminklas galėtų vaizduoti fotelyje ant Lietuvos Konstitucijos sėdintį ir arbatėlę gurkšnojantį A. Smetoną, nes jis bodėjosi Konstitucija, bet mėgo arbatą ir komfortą.

Kad būtų atspindėtas atsainus A. Smetonos požiūris į Konstituciją, ji galėtų būti uždengta tautiškais raštais (jis buvo Tautininkų partijos pirmininkas) padabinta staltiese. Istoriniai vėjai tarsi bando nupūsti staltiesę, kuri plastiškai plaikstosi, suteikdama paminklui dinamikos, bet ją spaudžia švelniai diktatoriškas A. Smetonos batukas.

Tačiau 1940 m. istoriniai vėjai nupūtė ir staltiesę, ir Konstituciją, ir patį prezidentą. Negi Lietuvos prezidentas buvo lengvai nupučiama politinė daržovė?

A. Smetona žinojo, koks yra jausmas būti politine daržove. Po rinkimų 1926 m. jo vadovaujami tautininkai Seime turėjo tik tris vietas. Balsuojant dėl prezidento posto Kazys Grinius gavo 50, o A. Smetona – du balsus. Tada jis surengė perversmą. A. Smetonai tautos valia nebuvo svarbi. Jo ego, tikėtina, buvo išsipūtęs.

Paminklas su popiečio arbatėle būtų duoklė prezidentui už prarastas taip brangias atostogas.

Kai 1940 m. paaiškėjo, kad į Kauną atvyksta orkų protėvis Vladimiras Dekanozovas, A. Smetona sunerimo. Pasak liudininkų, rusiškai tarė „nesprosta“ (ne šiaip sau). Elgėsi nevalstybiškai. Pasidavė spaudimui neskelbti karinės padėties. Žmogus, perversmo metu narsiai išvaikęs saviškius, pamatęs grėsmingesnę jėgą, tyliai pasišalino.

Anot apžvalgininko Kęstučio Girniaus, A. Smetonos pro memoria, vos mėnesį po pabėgimo – vienas gėdingiausių dokumentų Lietuvos istorijoje. Nėra nė vieno susirūpinimo žodžio dėl okupuotos tautos, bet daug apie jam, prezidentui, rodomą nepagarbą. „Keturiolikti metai nesu turėjęs atostogų“ – teisino savo pasitraukimą, lyg kažkas būtų privertęs jį būti diktatoriumi.

Paminklas su popiečio arbatėle būtų duoklė prezidentui už prarastas taip brangias atostogas.

Rašyti komentarą
Komentarai (35)

?????

bet koks cirkas daromas su komentarų laikinimu - tai pasityčiojimas iš žmonių . Minusų prie teigiamų komentarų jokiu būdu negali būt. Tuo labiau - palaikinus ,dar ir skaičius sumažinamas . Kas vyksta?

Istorijos mokytoja

Maloniai kikename , kai skaitome vatnikų , stribo vaikų, komunistinių viršininkų purslojimus : ))))Įsivaizduojam, kaip jie nervinasi už klaviatūros , kaip atidirbinėja rublius LLLLLOL. Gi naudingi idiotai ir be rublių dirba . XXI amžiaus e-stribai.

Pūtikai

To Dambrausko išmanymas toks pat kaip ir to nupezusio Kęstučio Griniaus,dažnai nušnekančio nei į tvorą,nei į mietą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS