Originaliosios klastotės | KaunoDiena.lt

ORIGINALIOSIOS KLASTOTĖS

Pamenu, mano paauglystės laikais buvo tokia populiari grupės "De Phazz" daina "Something Special". Ir, man regis, jos eilutės "Cause you’re so special, just like anybody else" (liet. "Nes tu toks ypatingas, kaip ir visi kiti"), panašiai kaip G. Orwello literatūra, darosi gąsdinančiai pranašiška. Šiandien pagrindinis dalykas, kurį sėkmingai monetizuoja viešumoje šmėkščiojantys veidai – koks nors tik jiems vieniems būdingas, unikalus bruožas. Ir viskas dėl to yra puiku. Išskyrus atvejus, kai tas išskirtinumas – viso labo kruopščiai parengta klastotė. Ir anaiptol ne tik todėl, kad meluoti negražu.

Žingsnių, kuriems pasiryžta žmonės, siekdami populiarumo, pasitaiko įvairiausio kalibro, bet tam tikrais atvejais šie nustebina net visko mačiusius. Štai neseniai atradau amerikietės Sarah McDaniel istoriją, privertusią žagtelėti. Pasakojant trumpai, išties nuostabaus grožio mergina modelio karjerą "paturbino" ir dar viena smulkmenėle – heterochromija. Tai gerybinė genetinė mutacija, kurios išdava – skirtingų atspalvių akių rainelės. Kadangi mados pasaulis šiuo metu ieško kuo įdomesnių modelių, Sarah netruko išgarsėti. Interviu ją kvietė leidiniai ir pokalbių laidos, kur mergina kalbėjo apie stresą, kentėtą paauglystėje dėl vienos rudos, o kitos mėlynos akies, bei nelengvą kelią link meilės sau.

Istorija būtų tarsi modernios Pelenės, jei tik ne vienas mažas faktelis. Net merginos tėvai tvirtina, kad jos skirtingų spalvų akys – melas. Akyli internautai netruko pastebėti iš po dangaus mėlynumo kontaktinio lęšio kyšančio rudos akies kraštelio, kaip ir fakto, kad Sarah nuotraukose mėlynoji akis vis keičia atspalvius. Kaip ir reikėjo tikėtis, modelio pusėn pasipylė tūkstančiai gėdinančių komentarų. Tačiau, užuot pripažinusi savo klaidą, manekenė tariamai pasiryžo dar ekstremalesniam poelgiui – pasidarė spalvoto lęšio implantavimo operaciją, nepaisydama net rizikos apakti.

Kai masiškai imama vaikytis originalumo, jis neišvengiamai darosi nuobodus. Tampame labai išskirtiniai. Tiek pat, kiek ir visi kiti.

Galima būtų šią istoriją nurašyti kaip tiesiog sutrikusios moters desperaciją, bet panašūs atvejai tikrai nėra vienetiniai. Ieškodami būdų, kaip būti kitokiems, žmonės šiandien atranda vis naujų kelių. Pavyzdžiui, sparčiai auga tarpelio tarp dantų paklausa. Pacientai, turintys natūraliai tobulais anksčiau laikytus dantis, būriais traukia į odontologų kabinetus, prašydami pragręžti tarpą tarp dviejų priekinių. O kur dar keistas pomėgis prisistatyti išgalvotais vardais ar pavardėmis? Vis manydavau, kad taip daro tik vaikai, bet anaiptol. Jau ir į Lietuvą atėjo laikai, kai būti Jonu ar Kristina (vardus parinkau grynai atsitiktinius, tad sutapimai su realiais asmenimis netyčiniai) tiesiog nebeįdomu.

Žinoma, galima klausti, o kam tai trukdo – tegul vaikosi žmonės originalumo, kad ir dirbtinio, jei tik jiems nuo to geriau. Ir pati ilgokai laikiausi šios nuomonės, kol nepradėjau mąstyti kiek iš kitos pusės. Reikalas tas, kad greičiausiai kiekvienas, apdovanotas vienokiu ar kitokiu unikalumu, kokiu nors momentu svajojo tą pakeisti ir būti kaip visi. Tebegyvename visuomenėje, kur įdomesnės formos veidas, retas vardas ar išskirtinė figūra pritraukia įžūlokų žvilgsnių, o kartais pasigirsta ir kandžių replikų. Ir tikrai nemažai stiprybės ir laiko prireikia norint savo kitoniškumą nuoširdžiai pamilti. O kai kas nors pasiima tik gerąsias puses, atnešamas kad ir skirtingų spalvų akių, bei raškosi iš to dividendus, tikiu, tikri žmonės, turintys heterochromiją, jaučiausi, švelniai tariant, apvogti.

Kai išgirstu frazę "neeilinis grožis", galvoje visada iškyla jaunos Angelinos Jolie vaizdinys. Sodrios lūpos, tarsi iš marmuro išskaptuoti aukšti skruostikauliai bei katiniškos akys sužavėjo pasaulį būtent tuo, kad Angelinos veidas buvo vienintelis toks iš milijono. O šiandien pakanka atsidaryti instagramą ir regi šimtus jos kopijų, kurių skulptoriai – plastikos chirurgai ir visą galinčios veidą gražinančios programėlės. Ir čia ironiškai sugrįžtama prie pradžios taško, prie išskirtinumo paieškų starto. Nes kai masiškai imama vaikytis originalumo, jis neišvengiamai virsta nuobodus. Tampame labai išskirtiniai. Tiek pat, kiek ir visi kiti.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

AK

Eikime toliau: daug kas dabar statoma ant paviršiaus, atrodymo - paviršutiniškumo. Išsukamo į trumpą, negudrią naudą. Tai bukinimo ir bukėjimo procesas, atitariantis vešančiam godumui, bei šio tenkinimui.

Alex

Svarbu myleti save su savo trukumais, laikytis tvirtai savo isitikinimu ir nevaikytis mados , nebjaurinti nezaloti savo kuna

kauke

apie ka Ji cia …?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS