Pigiau pieno | KaunoDiena.lt

PIGIAU PIENO

Proseneliai apie tai galėjo pasvajoti: Lietuvoje teka pieno upės. Srūva Tauragės laukais, Skuodo ir Šilutės apylinkėmis, Kėdainių dirvonais, Rokiškio papieviais.

Prie upių būriuojasi triukšmingai nusiteikę ūkininkai. Ką čia veikia tie praktiški žmonės? Turbūt semia pieną bidonais ir spaudžia sūrius.

Tačiau jie spaudžia žemės ūkio ministrą ir pieno perdirbėjus, lyg jie būtų iš pieno plaukę. Ar iš ministro galima išspausti sūrį? Gal galima, jei praktiški ūkininkai tai daro. Mat patys yra spaudžiami.

Kaip teigiama, ūkininkus į sūrį spaudžia pieno supirkėjai už litrą temokantys apie 20 centų, kai savikaina – apie 30 centų. Spaudžia taip, kad patys pasiima visą riebumą, o ūkininkams palieka tik pasukas, iš kurių nieko neišspausi – tik ūkininko ašaras.

Populiarų posakį „pigiau grybo“ baigia išstumti ironiškas „pigiau pieno“.

Ūkininkai tikisi: paspaudus ministrą, jis paspaus pieno supirkėjus, kad tie mažiau spaustų ūkininkus ir pieno ūkių savininkams nebereikėtų spausti kapeiką prie kapeikos.

Atrodo, ūkininkams naudingiau būtų spausti samdinius prie darbo, bet kai spaudžia nerimas dėl ateities, ministrą spausti naudingiau nei sūrį. Juolab kai populiarų posakį „pigiau grybo“ baigia išstumti ironiškas „pigiau pieno“.

Tačiau sūris dabar spaudžiamas ne tik iš žemės ūkio ministro, bet ir iš Seimo pirmininkės, ir Seimo konservatorių. Čia pagrindiniai spaudėjai jau ne ūkininkai, bet žurnalistai, siekiantys išsiaiškinti, kokie šamanai pedofilija įtariamam Seimo nariui tolimoje Čilėje atsiuntė nušvitimą ir jis žaibiškai suprato, kad Seimas jam ne vieta.

Visuomenės intereso jėga paremtas spaudimas Seimo pirmininkei ir Seimo konservatoriams jau duoda rezultatų. Aiškėja, kad į Čilę galimai buvo pasiųstas paraginimas – vyniok purvinas meškeres iš Seimo, nes pridarysi papildomų bėdų ir Seimui, ir partijai.

Nušvitimą atsiuntę šamanai, atrodo, tūno Seime. Jie spaudė savą sūrį iš pedofilija įtariamo kolegos, mat šamanams svarbu yra partijos ir Seimo munduro švara, o galimo pedofilijos rezginio išnarpliojimo reikšmė – pigiau pieno?

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

pasukos

litras raugintų pasukų krautuvėj kainuoja apie eurą. Taigi, gerokai daugiau negu ūkininkas už pieną gauna. O tos pasukos tai atlieka nuo sviesto. Kuris kainuoja jau geriau.Ir pieną ūkininai priduoda apie 4 % ir riebesnį. Taigi krautuvėj 3,5 - jau nugraibytas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS