Planas verslo angelui | KaunoDiena.lt

PLANAS VERSLO ANGELUI

Seimui pritarus, kitąmet už kiekvieną Lietuvos vaiką bus pradėtos mokėti išmokos. 30 eurų – "pinigas" kiekvienam sveiko proto asmeniui, tačiau naivu tikėtis, kad tokia suma bent iš dalies paskatins piliečius gerinti Lietuvos demografinę situaciją. Juolab – įvertinus su šių išmokų administravimu susijusias papildomas biudžeto išlaidas, nepatogią išmokų atsiėmimo procedūrą ir absurdą, kai tariamą dosnumą valstybė demonstruoja tuo pat metu naikindama vaikus auginantiems asmenims taikytą NPD lengvatą.

Gerą dešimtmetį girdint politikų plepalus apie materialinę pagalbą tėvams jau net nebekyla noras piktintis Lietuvoje prigijusia nuostata, kad vaikai – tai tokie verslo startuoliai, kuriems atsirasti būtina ne dviejų žmonių dvasinė sąjunga, noras pratęsti gyvybės grandinę, bet palanki ekonominė aplinka. Keistas ir gerokai pasenęs atrodo pats pagalbos tėvystei suvokimas. Esami ir potencialūs tėvai šiandien gyvena kitaip nei ankstesnės kartos. Jie nebeprisiriša prie konkrečios geografinės vietos, darbdavio ir net veiklos srities. Paskatinti juos tęsti giminę – ir tai daryti Lietuvoje – galima tik čia sukūrus šiltnamio sąlygas, kuriomis iš tikrųjų būtų lengva auginti vaikus ir kurių jie nerastų niekur kitur pasaulyje. Ne numesti 30, net ne 200 eurų, bet leisti gimdyti ir auginti atžalas neatsisakant galimybių realizuoti savo gebėjimų – ar bent susigrąžinti tai, kas investuota į mokamas studijas. Vadinasi, kelti bendrąjį socialinės atsakomybės lygį, kad net mažiausioje įmonėje būtų paisoma tėvams palankių Darbo kodekso nuostatų. Gerinti darbo sąlygas pedagogams – kad tėvai neieškotų korepetitorių. Kelti algas medikams, kad vizitą pas specialistus galėtume priderinti prie darbo grafiko, o ne atvirkščiai. Švietimo įstaigose steigti daugiau psichologų, mokytojų padėjėjų etatų, pačią mokyklą operatyviau versti visos dienos mokykla, kad vaikai neskęstų nuobodybėje ar depresijose.

Realiai, o ne formaliai pasidalijusi tėvystės rūpesčiais valstybė skatins piliečių verslumą, atgrasys nuo asocialaus noro pragyventi iš vaikų pašalpų ir, kaip tikras verslo angelas, galės tikėtis didelės savųjų demografinių startuolių sėkmės.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

buitinis alkoholikas

taip, taip! Būtų bobutė su kiaušiais- dieduku vadinčiau!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS