Politikai – irgi žmonės | KaunoDiena.lt

POLITIKAI – IRGI ŽMONĖS

Šis Seimas žada grįžti prie savo atostogų įteisinimo. Išties nenormalu, kai 141 Lietuvos pilietis neturi teisės į atostogas. Konstitucinis Teismas jau prieš penkiolika metų paskelbė, kad tai pažeidžia jų teises, nes jie niekuo nesiskiria nuo visų kitų žmonių, kurie juos išrinko mažiausiai ketverių metų kadencijai.

Visiems kitiems neprimokama lėšų pilietinei veiklai, kai įstatymų leidėjams parlamentinei numatyta. Visi kiti už pravaikštas gali būti atleisti iš darbo, kai politikams nedalyvavus nė viename posėdyje per mėnesį tik sumažinamas atlyginimas.

Visi kiti, atleidžiami iš darbo, turi tenkintis dviejų mėnesių vidutinio uždarbio išmokomis, kai išrinktieji yra sau susikūrę daug minkštesnę pagalvę, ant kurios nusileidžia išmesti iš parlamento. Kaip numatyta Seimo Statute, nutrūkus Seimo nario įgaliojimams, jam išmokama išeitinė. Ji siekia tiek vidutinių mėnesinių Seimo nario atlyginimų dydžių, kiek metų nepertraukiamai truko kadencija. Tačiau išmoka negali būti mažesnė kaip dviejų ir ne didesnė kaip šešių vidutinių atlyginimų. Pati Seimo nario alga 3 414,4 euro, o, pavyzdžiui, Seimo pirmininko – 4 540,8 euro.

Ar politikams verta sau šventinę nuotaiką gadinti planais, kaip sau gyvenimą pabloginti? Ne, neverta.

Visi kiti piliečiai, ieškodami darbo, turi tenkintis paprasto mirtingo bedarbio išmoka, o kitai kadencijai nebeišrinkti politikai gauna solidesnę rentą. Lyg signatarai.

Iš visų kitų piliečių tik menkutė dalis komandiruotėse nemokamai valgydinama kotletais, o dar menkesnė siunčiama į tarnybines ekskursijas Jungtiniuose Arabų Emyratuose ir tolimesniuose kraštuose. O politikams, kai ne pandemija, tai – kasdienybė.

Konstitucinis Teismas pasisakė tik dėl parlamentarų atostogų. Bet. Juk ir kitokios darbo apmokėjimo sąlygos pažeidžia lygiateisiškumo principą. Kodėl Konstitucijos dvasios nepaaiškina, kodėl ne visi nusipelnė didesnių išmokų, rentų ir t.t.? Niekas nesikreipė? Šis Seimas galėtų grįžti ir prie šio klausimo, ne tik savo atostogų įteisinimo. Bet. Ar politikams verta sau šventinę nuotaiką gadinti planais, kaip sau gyvenimą pabloginti? Ne, neverta.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS