Požiūrių skirtumai | KaunoDiena.lt

POŽIŪRIŲ SKIRTUMAI

Šiandien už daugiau nei 8 tūkst. kilometrų nuo Lietuvos, Japonijos Hirošimos mieste, vėl suskambės varpas, kaip ir kasmet šiądien. Varpas, menantis, kad jau praėjo 75 metai, kai virš Plačios salos (jap. Hirošima) buvo numestas "Mažylis".

"Mažylis" tada iš esmės pakeitė pasaulio istoriją, parodė, kokią pragariškai naikinančią jėgą turi ir kas gresia žmonijai, įgijus tokį daiktą, ypač, jei jis pakliūtų į rankas bepročiams.

Ne veltui tuomet naujojo ginklo kūrėjams vadovavusį fiziką J. R. Oppenheimerį slėgė sąžinė: "Dabar aš tapau mirtimi, pasaulių naikintoja." Ši hinduizmo šventojo rašto "Bhagavadgytos" eilutė tapo jo malda atokvėpio minutėmis nuo skaičių ir formulių. Sukrėstas savo "tvarinio", jis mintyse nesiliovė jos kartojęs.

Šiandien Plačioje saloje vėl gaus varpas. Atominių aukų palikuonys tyliai ir santūriai paminės dar vienas savo tautos tragedijos metines.

Atsakomybė, jog esi kaltas už šimtus tūkstančių esamų ir dar galbūt milijonus būsimų aukų, už žmonijos ateitį apskritai, slėgė sunkiai pakeliama metafizine kalte, dėl to, kad sukūrei mirtį ir pats tapai mirtimi.

O štai "Enola Gay" navigatorius T.van Kirkas, ant Hirošimos numetęs "Mažylį", tik prieš šešerius metus pats iškeliavęs pas nužudytuosius, iki paskutinės akimirkos, regis, atgailos nejautė ir niekieno neatsiprašė.

Pačiame savo gyvenimo saulėlydyje jis vienišas ir paliegęs augino rožes ir dėl nieko nesigailėjo. Jis neabejojo, kad viską tuomet padarė teisingai.

"Aš niekada neatsiprašinėjau dėl to, ką padarėme Hirošimai, ir niekada neatsiprašysiu. Mūsų užduotis buvo užbaigti Antrąjį pasaulinį karą. Ar padaryčiau tai dar kartą? Taip, jeigu aplinkybės būtų tokios pat", – kažkada britų žurnalistui tvirtino Olandu pravardžiuotas oreivis.

Karas išties buvo baigtas, tam kartui. Kažką po to labai slėgė sąžinė, o kažkas nesugebėjo ištarti nė "atsiprašau".

Šiandien Plačioje saloje vėl gaus varpas už tuos šimtus tūkstančių, kurių Olandas nenorėjo atsiprašyti. Atominių aukų palikuonys tyliai ir santūriai paminės dar vienas savo tautos tragedijos metines.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

pelė

Jei nežinotum,kad atomines bombas numetė JAV LAKŪNAI,net nesuprastum,kokia šalis tai padarė,ar čia bijoma įžeisti Ameriką/?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS