Š. Vaitkus: nuoširdžiai dėkoju tiems, kas rūpinasi karo pabėgėliais | KaunoDiena.lt

Š. VAITKUS: NUOŠIRDŽIAI DĖKOJU TIEMS, KAS RŪPINASI KARO PABĖGĖLIAIS

Šeštadienį su žmona Vilma ir vaikais  pakvietėme 40 karo pabėgėlių iš Ukrainos į popietę Palangoje –  pavakarieniauti ir pabendrauti. Visus juos savo poilsio namuose Šventojoje apgyvendino vietos verslininkas Egidijus Budginas  – jis ne tik suteikė pastogę, bet ir rūpinasi tuo, kad karo baisumus patyrusiems žmonėms nieko netrūktų.

Dabar Šventojoje prisiglaudė moterys su vaikais. Jauniausiam pabėgėliui – nepilni du mėnesiukai, vyriausioms – per 70 metų. Visų jų vyrai bei sūnūs liko ginti savo Tėvynės.

Mes visi skaitome ir matome televizorių ar kompiuterių ekranuose, kas vyksta karo siaubiamoje Ukrainoje. Bet viena yra matyti, o kita – išgirsti liudininkų pasakojimus apie savo išgyvenimus, išgirsti šių moterų virpančius balsus.

Nuo rankų savo kūdikio nepaleidžianti ukrainietė pasakojo, kad daugiau nei savaitę su vos gimusiu vaikeliu praleido tamsiame ir šaltame rūsyje. Ir vos tik atsirado nors ir labai menka galimybė, nusprendė bėgti, nes likti gyviems šansų buvo mažai. Bėgo į visišką nežinią ir visiškai atsitiktinai pateko į Lietuvą ir Šventąją.

Kitos karo pabėgėlės taip pat pasakojo savo istorijas ir savo asmeninius išgyvenimus. Skirtingi žmonės iš skirtingų Ukrainos vietovių, o visų likimas – lyg viena kruvina ranka surašytas: bombardavimai, namų griuvėsiai, žūtys, slėptuvės rūsiuose, ilga kelionė iš nežinios į nežinią. Anot visų Šventojoje apsigyvenusių moterų,  jos bėgo ne nuo karo pavojų, o tam, kad išvežtų savo vaikus, savo anūkus ir suteiktų jiems šansą likti gyvais, šansą gyventi. Šios moterys – tikros didvyrės!

„Mes norime tik vieno – kad kuo greičiau baigtųsi karas. Mes norime grįžti į savo Tėvynę. Keliais šliaušim, bet kokius darbus dirbsim, bet atstatysim savo šalį, pakelsim ją iš griuvėsių“, – kalbėjo į Palangą atvažiavusios moterys.

„Ačiū už Jūsų svetingumą, už Jūsų pagalbą mums ir mūsų šaliai. Matome Jūsų bendruomenės susitelkimą ir begalinį geranoriškumą priimant mus pas save. Bet aš nepasiliksiu... Aš negaliu pasilikti... Aš išvykstu... Aš esu medikė. Negaliu čia būti, nerandu sau vietos, kai mano gimtąjį miestą Charkivą bombarduoja. Paliksiu čia savo vaikus ir jau ateinančios savaitės pradžioje vyksiu į Lvivą, o iš ten  – į Charkivą. Aš medikė, aš ten tikrai reikalinga...“, – kalbėjo ukrainietė.

Graudūs pasakojimai, graudžios istorijos... Patikėkite, besiklausant jų ir man, vyrui, kaupėsi ašaros...

Ir jos, ir mes gyvename viena viltimi – kad šis beprotiškas siaubas, kad ši beprotybė kuo greičiau liautųsi. Mes visi norime taikos, deja, tos taikos kaina yra milžiniška ir kartais sunkiai suvokiama protu.

Ačiū Šventosios verslininkui Egidijui Budginui ir jo žmonai už didžiulę širdį ir tokią begalinę atjautą tiems, kuriems svarbiausia dabar – jų vaikų ir vaikaičių bei visos Tėvynės gerovė. Ir kurių mintyse, kur jos bebūtų, nerimas dėl kare likusių artimųjų.

Ačiū Palangos bendrovei „Vlasava“ –  Arūnui Čepkauskui prireikė vos keliolikos sekundžių pokalbio telefonu ir ten dirbantys vyrai viską suprato bei pasirūpino autobusu be ilgų išvedžiojimų.

Aš nuoširdžiai dėkoju visiems mūsų Palangos ir Šventosios žmonėms, kurie priima, padeda ir rūpinasi pas mus apsigyvenusiais karo pabėgėliais. Nuoširdžiai dėkoju tiems, kas suskumba padėti jiems  ir mūsų miesto gatvėse – parodyti, palydėti, paaiškinti. Ir išklausyti. Šiuo metu Palangoje ir Šventojoje apsigyvenusioms moterims to dabar ypač reikia – palaikymo ir žmoniškos šilumos.

GALERIJA

  • Š. Vaitkus: nuoširdžiai dėkoju tiems, kas rūpinasi karo pabėgėliais
  • Š. Vaitkus: nuoširdžiai dėkoju tiems, kas rūpinasi karo pabėgėliais
  • Š. Vaitkus: nuoširdžiai dėkoju tiems, kas rūpinasi karo pabėgėliais
Š. Vaitkaus "Facebook" nuotr.
Gairės: karas Ukrainoje, Šarūnas Vaitkus, pabėgėliai iš Ukrainos, pagalba ukrainiečiams
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS