Spėlionės apie kainas | KaunoDiena.lt

SPĖLIONĖS APIE KAINAS

Šalies institucijų vadovų pareiškimai, kad infliacija jau yra arti piko ribos, mažų mažiausiai neatsakingi. Kai prasidės šildymo sezonas, tada ir bus viskas aišku, kaip yra su tuo kainų kilimu. Kai į prekių ir paslaugų savikainą bus įtraukta ne tik brangioji elektra, bet ir šiluma, bus aišku, ar Vyriausybės žadamas milijardas eurų ne per mažai.

Kol Rusija kariauja Ukrainoje, sukioja dujų sklendes ir riboja grūdų eksportą iš šios šalies, nė pats šviesiausias ekonomistas negalėtų atsakyti, kada infliacija sustos. Maisto produktai parduotuvių lentynos vos ne kas mėnesį puošiasi vis didesnėmis kainomis. Aišku, žmonės iš bado nemiršta Lietuvoje. Bet. Tik to ir tetrūksta XXI a. išsivysčiusioje Europos šalyje.

Mažiausias pajamas gaunantiems gyventojams žadama mokėti kompensacijas. Tačiau ne taip jau retai jos suteikiamos ne patiems vargingiausiems. Tarkime, elektromobiliais į Neringos savivaldybę atvykstantys poilsiautojai atleidžiami nuo ekologijos mokesčio. O tokį transportą gali įsigyti ne patys vargingiausi gyventojai.

Žinoma, ekologija yra gerai. Kaip ir turtingi žmonės. Kuo daugiau jų, tuo valstybė turtingesnė. Tačiau kaip visada didžiausius mokesčius sumoka paprasti piliečiai.

Būtent sunkiau gyvenantys žmonės tiki ekonomistų pranešimais, kad kainos jau priartėjo prie piko ribos. Gerai būtų, kad ta riba nenutoltų.

Suneša į valstybės aruodą pridėtinės vertės mokesčio pavidalu beigi akcizais.

Kas gali, vis dar keliauja į Lenkiją, kur kainos vidutiniškai mažesnės 20 proc. Kas negali, laukia „Maisto banko“ pagalbos. Šis paskelbė puikią rudens akciją, ragina ūkininkus pasidalyti nestandartinio dydžio daržovėmis, nes galą su galu sunkiau suduriančio gyventojo puodui visiškai nesvarbu, ar į jį įmesta tiesi morka, ar apykreivė. Žemdirbiams, kuriems neapsimoka nuimti derliaus, „Maisto bankas“ pasisiūlė rasti talkininkų ir parsivežti.

Tai infliacijos nepaveiks. Bet. Bent kiek palengvins dalią kantriai laukiančiųjų geresnių laikų, kurie nežinia kada vėl ateis, jei buvo atėję. Būtent sunkiau gyvenantys žmonės tiki ekonomistų pranešimais, kad kainos jau priartėjo prie piko ribos. Gerai būtų, kad ta riba nenutoltų.

Gairės: kainos, ekonomika
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

S.

Ir už visa tai "ačiū" valdančioms partijoms ir vyriausybei.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS