Švieski man vėl | KaunoDiena.lt

ŠVIESKI MAN VĖL

Kuo toliau, tuo labiau kibirkščiuoja elektros temos. Brango, brangsta, brangs. Gyventojai iš kailio neriasi taupydami. Perka taupiąsias lemputes. Šviestuvuose išsuka keletą, dabar, kai energijos sunkmetis, vietoj penkių gana ir vienos. Šeimos nariai vaikšto vienas kitam iš paskos ir išjungia paliktą šviesą.

Skalbiama jau ne kas vakarą, o kartą per savaitę. Vandenį besišildantys elektriniais boileriais juos įjungia kas antrą ar net kas trečią dieną, dabar galima pakentėti prausiantis ir drungnu vandeniu.

Elektrinį virdulį užverda ne pilną, o pripila maždaug tiek, kiek tuo metu ketinama išgerti kavos ar arbatos.

Elektrinę viryklę mielai pakeistų į pigesnę alternatyvią, mat kepta antis (Pekino) jau toks prabangus patiekalas, lyg būtų atplukdyta specialiu laivo reisu iš tolimosios Kinijos. Į ką tokią viryklę pamainyti? Galima elektrinę išmesti ir įsigyti dujinę. Bet. Dujų kainos šuoliais aukštyn neatsilieka nuo elektros.

Alternatyvų nėra? Yra. Svilinant rugpjūčio karščiui buvo galima ant smėlio išsikepti kiaušinių. Apdairiausi piliečiai puolė į gamtą, kūrė laužus, kepė, viską, kas gali būti kepama, ir virė, kas gali būti verdama. Bet. Viskas pas mus taip išdžiūvę, kad gamtininkai ir gaisrininkai uždraudė kurti ugnį miškuose, paežerėse ir paupiuose.

Žmonės atsisako ir milžiniškų šaldiklių, kuriuos iki viršaus prikraudavo iš Lenkijos parsibogintą centnerį puspigių dešrelių, nes po savaitės jos tampa brangesnės nei lietuviškos. Paskutiniosios, paimtos nuo dugno, vertingiausios, nelyg būtų su trumais, pagamintos šiandien ir atsisiųsdintos privačiu lėktuvų iš Paryžiaus.

Piliečiai suka galvas, kaip duoti dar didesnį atkirtį išprotėjusioms elektros kainoms. O kaip taupo valdininkija ir valstybės įmonės? Gal kaip nors slaptai, kad gyventojai nepastebi. Kad ir kaip brangu būtų, pusė greitkelio Vilnius–Kaunas, o nemažai ir Kauna–Klaipėda iki šiol naktimis apšviesta, nors visi automobiliai su žibintais. Iš didinamų mokesčių ir valstybės skolos gyvenanti valdžia į kainas nekreipia dėmesio.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS