Tautiniai grybavimo ypatumai | KaunoDiena.lt

TAUTINIAI GRYBAVIMO YPATUMAI

Teisūs sakantys, kad grybavimas yra lietuvių nacionalinė sporto šaka. Ruduo – jos olimpiada, kai savo trofėjus grybavimo aistruoliai ne tik krepšiais velka, bet ir bagažinėmis veža. Genai šaukte šaukia: grybai lietuvio skrandžiui – būtini! Jie dar į Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės aukštąją virtuvę buvo patekę, mes – ne prastesni! 

Tai ir šienaujame iš širdies, o kai negrybingi metai, metamės į Skandinavijos miškus ar net Londono parkuose įsigudriname prisirinkti šių miško gėrybių.

O grybavimas gimtinės miškuose įgyja pilietinio karo bruožų. Vyriausybei pritarus įstatymų, reglamentuojančių miško gėrybių rinkimą, pakeitimams, grybauti ir uogauti bus galima ir svetimų sodybų kiemuose. Anksčiau draustas 100 m nuo gyvenamojo namo ruožas susitraukė iki 5 m. Po langais galėsime ne tik grybą nusipjauti, bet ir vandens paprašyti.

Grybavimas gimtinės miškuose įgyja pilietinio karo bruožų.

Kol laukiama, kad Seimas palaimintų Laukinės augalijos įstatymo pataisas, kurios leistų be savininko sutikimo rinkti miško gėrybes privačiuose miškuose 5 m atstumu nuo sodybos, pokši kaltinimų šūviai. Iš Aplinkos ministerijos apkasų girdisi: miško žemė turi būti prieinama visiems, o teisinė norma, draudžianti grybauti ar uogauti privačiame miške arčiau negu 100 m nuo savininkų sodybos, yra neveikianti – per visą jos galiojimo laiką nenustatytas nė vienas pažeidimas. Miško ir žemės savininkų asociacijos nariai grasina: jei jau grybautojus ir uogautojus prileis prie palangių, tai miško savininkai ims statytis namus miškuose. Sodybų savininkai niršta: tokios įstatymo pataisos kertasi su privačios nuosavybės įstatymu.

Lietuvoje pusė miškų – privatūs. Nori nenori užklysime su pintinėle rankose pas ponią A arba poną B. Praėjo laikai, kai pamiškėje stovinčio namelio šeimininkai, mieli kaimo žmogeliai, ir pasiobuoliauti leisdavo. Dabar močiučių ir senelių namus susipirkę miestiečiai aršiai saugo savo nuosavybę: pamatę po langais besimakaluojantį prašalaitį, dar ir šunimi užpjudys, o savo nuosavybės teises ir strasbūruose puls ginti. Nebuvo pažeidimų – bus! "Grybautojų" Lietuva, kurioje didesnių problemų taigi nėra, turės ką veikti.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

O mes tuos šunis iššaudysim...buržujams į kailį įkrėsim...

Neverkit sodybų

turėtojai! Niekas į jūsų kiemus nelys, nes aplink tvoros ir palaidi šunys. Tad ir reikalui esant iš jūsų nei pagalbos, nei puodelio vandens neverta tikėtis.

na apie ka buvo kalbeta lietuvisko

bordelio-nepriklausomybes pradzioje .... Kad negalima leist prichvatizuot miskus , visus miskus padaryt valstybiniu turtuvisos tautos nuosavybe, o ne isporceliuot bandiugoms ar smetoniniams variugoms uz,,,,nuopelnus,,,

SUSIJUSIOS NAUJIENOS