Tvajumat elitas | KaunoDiena.lt

TVAJUMAT ELITAS

Giminėje sklando pasakojimas apie inteligentišką dėdę, netgi keiktis sugebėdavusį elegantiškai. „Gal jūs, tamsta, galėtumėte eiti šunims šėko pjauti?!“ – buvo stipriausias jo pasakymas ant ko nors supykus. Nusikeikti pasitaiko visiems. Tik viena, kai tai atsitiktinai ištinka, kita, kai viešai plūstasi koks Selas ar Gražulis, be necenzūrinių žodžių negebantys išreikšti savo minčių. Ir jau visai kas kita, kai keiksmai tampa norma mūsų vadinamajam valdžios elitui.

Seimo narės, jų kolegų vertinimu, – ne tik „mergaitės“ ar „panelės“, bet ir „kalės“, oponentai – „asilai“ ir t.t. Mikrofonas neraudonuoja, todėl ir liejasi užgauliojimai, pasišaipymai, suniekinimai iš tų asmenų, kurie aiškina, kaip reikia kovoti su patyčiomis.

Darbo partijai atstovaujančio Aido Gedvilo repliką Ingridai Šimonytei, kai savo klausimą dėl Kaliningrado tranzito ribojimų jis sugebėjo pabaigti užuomina apie premjerės asmeninį gyvenimą (esą suvokti situaciją jai trukdo tai, kad neturi vyro ir vaikų), vertins Seimo Etikos ir procedūrų komisija. Siekiama įrodyti, kad chamiškumas nedera Seime, tarsi tai neturėtų būti savaime suprantama.

Žemiausias lygis, kai užgauliojama dėl garbaus amžiaus. Tačiau Seimo narei Agnei Širinskienei tai neįkandama etika. Artėjant svarstymui dėl Valstybės vadovo statuso suteikimo Vytautui Landsbergiui, feisbuke Regionų frakcijos atstovė ne tik ironizavo apie imperatoriaus statusą, bet ir paleido stipriausią argumentą – pavadino seneliu. A.Gedvilui čia tiktų replikuoti savo stiliumi: kadangi pati neturi vaikų, tai nežino apie pagarbą vyresniesiems...

Šią savaitę Valstybinės lietuvių kalbos komisijos iniciatyva surengtame virtualiame forume „Keiksmažodžiai, pertarai, makaronizmai – kas tai? Kalbos šiukšlės, prieskonis ar emocinė iškrova?“ Vilniaus universiteto Kauno fakulteto docentas dr. Robertas Kudirka perskaitė pranešimą apie tvajumat visuomenę. Įdomiose įžvalgose apie kalbinę savastį filologas pabrėžė: įžeisti yra vertybinis tipinio tvajumat visuomenės nario standartas. Atrodo, labai priimtinas ir nemažai daliai mūsų išrinktųjų.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

anonimui

išsilavinęs žmogus turėtų žinoti kad Biblijos personažas Chamas nepadarė nieko tokio kad taptų bendriniu nepraustaburnio mužiko vardu.Va jo tėvas - tai taip. Tikras girtas mužikas.

Anonimas

Vaizdas be galo liūdnas - viešojoje erdvėje įsigali chamai, todėl intelekto, išsilavinimo ir tolerancijos Lietuvos teks laukti dar ilgai

boba, žinoma, durnas daiktas

ir tai yra klasika kurios neįmanoma užginčyti. Išimčių yra, bet tik ne avtorė. Pavadino supezusį, godų garbėtrošką, 90 metų diedą seneliu - tai čia nuo kada senelis yra keiksmažodis ar bent neigiamas žodis? Ar tokį nuopezą reikėjo jaunikaičiu pavadinti? Klasikė kaip pirštu į akį apie šitą bobą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS