Už sąžinės skurdo ribos | KaunoDiena.lt

UŽ SĄŽINĖS SKURDO RIBOS

Ekonomistai nesutaria, šalyje skurdas pučiasi, traukiasi ar stagnuoja. Komercinių bankų atstovai tikina, kad didėjantis skurdas ir socialinė atskirtis yra visiškos pasakos. Netikėti negalima. Juk tokie rimti žmonės, mokslus baigę bankų prezidentų patarėjai ir vyr. ekonomistai. O ką vargo bitės? Vidurinę vos įveikę. Tiki kiekvienu finansininkų žodžiu apie pinigus. Ypač tuos, kurių trūksta.

Anksčiau žmonės gyveno nuo algos iki algos. Dabar tai vadinasi kitaip: nuo skolos iki skolos. Iš banko gavai kreditą su niekinėmis 18 proc. metų palūkanomis, sumokėjo algą (jei nesuvėlavo), atidavei skolą, vėl pasiskolinai. Juk skalbimo mašinos ir šaldytuvo reikia šiandien. Po penkerių metų tie daiktai bus dvigubos vertės. Bankai turėtų susipešti, kuriam kasdien brangstantis daiktas turėtų atitekti. Tiesa, gamintojo garantija bus pasibaigusi jau prieš trejetą metų. Nereikšminga smulkmena. Ir XIX a. auksiniam šaukštui garantijos jau nėra, bet košę kabinti jis dar gali.

Anksčiau žmonės gyveno nuo algos iki algos. Dabar tai vadinasi kitaip: nuo skolos iki skolos.

Skurdo nematyti. Matyti pro langą tūkstančiai automobilių. Du trečdaliai priklauso bankams. Ar skurstantys tiek turėtų? Langas, pro kurį žiūrime, – irgi banko. Ir pats namas. Ir daug namų, ypač naujos statybos, bankų. Žmogui, net už gerą algą pakuojančiam silkių galvas Anglijoje, ne visai pagal kišenę. O bankui pagal. Apie kokį skurdą galime kalbėti?

Blizgių žurnalų viršeliuose blizga sėkmingi verslininkai. Vienų pirmas milijonas vertas Pravieniškių, kitų – rūtų ir ąžuolų vainikų. Didžiuojasi šalis. Už jų merginos svajoja tekėti. Visoms neužteks.

Įdomiausia, kad ne tie turtingiausi daugiausia mokesčių į iždą sukrato (jie investuoja!). Ir ne bankai, kurių patarėjai papudruoja visuomenės suvargusį veidą. Po kruopelę suneša paprasti, neblizgūs beveik trimilijoninio skruzdėlyno gyventojai, panešantys daugiau, nei patys sveria. Įsivaizduojate, jie neskursta?! Kiekvienas turi šaldytuvą ir skalbimo mašiną! Va, čia tai lygis. Jūs pažiūrėkite į Afganistaną. Arba mamutų laikus. Kas tą skurdą išrado?..

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

kauniete

...liudna tiesa...lyg ir neesame xx1 amziuje:saldytuva ir skalbimo masina turime…;;pakuodami tas silkiu galvas '' ..labai vaizdingai ...bet liudna ---susimascius,,,juk neis gero bega nuo musu azijos begliai….

Anonimas

Į dešimtuka.

Kęstas

Šios narsios mergaitės fone jūsų dyzeliukai labai jau sušiktai atrodo "Šešiolikmetė švedų klimato aktyvistė Greta Thunberg rugpjūčio viduryje plauks per Atlanto vandenyną lenktynių jachta su atvira kabina, kad dalyvautų Jungtinių Tautų aukščiausiojo lygio susitikime dėl globalinio atšilimo. Panelė Thunberg neskraido dėl šiltnamio efektą sukeliančių dujų, susijusių su oro kelionėmis. Aukščiausiojo lygio susitikime ji ieškojo alternatyvių būdų keliauti į Niujorką." Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS