Vanderdekenas – amžiams | KaunoDiena.lt

VANDERDEKENAS – AMŽIAMS

Šiandien baigiasi precedento neturintis politinis šou – savaitę trukęs išankstinis balsavimas dėl Rusijos konstitucijos pataisų. Pagrindiniai klausimai – šalies įstatymų viršenybė prieš tarptautinę teisę ir prezidento kadencijų nunulinimas, pradedant skaičiuoti jas iš naujo.

Renginio režisieriai tikriausiai norėtų, kad jų kūrinys būtų lyginamas su sudėtinga kokių JAV prezidento rinkimų procedūra, tačiau geriausiu atveju jis labiau panašus į savaitėmis trunkančius rinkimus didžiausia pasaulio demokratija vadinamoje Indijoje. Tokie patys akis badantys kontrastai tarp didmiesčių spindesio ir nuo jų netoli nutolusios provincijos skurdo. Tarp aukštųjų technologijų sričių profesionalų, dirbančių Vakarų kompanijoms, ir primityvių balsavimo kabinų pravirose lengvųjų automobilių bagažinėse. Tikru auksu žėrinčių valdžios rūmų ir apšnerkštų ją išlaikančių piliečių kiemų. Tik indiškuose rinkimuose intrigos bent kiek daugiau ir, žvelgiant į vis pasikeičiančius politinės avanscenos veidus, net galima kalbėti apie valdančiųjų kaitą. Nors pastarasis balsavimas Rusijoje juridine prasme ir nėra aukščiausios valdžios rinkimai, faktiškai jis reiškia, kad piliečiai pasitiki dabartiniu prezidentu ir sutinka jam patikėti šalies vairą iki pat 2036-ųjų.

Atrodytų, kiekvienas propagandos tikslais viešinamas balsavimo tarpuvartėse aktas, kiekvienas prie balsadėžių ištrauktas apatinius dėvintis pilietis turėtų kalbėti apie visaliaudinį troškimą pareikšti savo nuomonę ir puikias tam sudarytas sąlygas, tačiau realybėje plebiscitas virto tragikomedija, kviečiančia kol kas vis dar kurčią auditoriją atsipeikėti ir liautis dalyvavus šiame šou. Net cenzūros užkardas įveikia pranešimai apie spaudimą valstybinių mokymo, gydymo įstaigų ar įmonių darbuotojams išreikšti savo valią ir galimybes padaryti tai net po kelis kartus. Savo pasidygėjimą šiuo pasityčiojimo iš demokratijos aktu viešina net Rusijos socialinių tinklų žvaigždės. Tačiau Kremliaus buldozeris neabejotinai bus galingesnis ir šį kartą. Balsuos gal ir ne visi, bet biuleteniuose triumfuos "už". Rusijos žmonėms nebus leista išgelbėti savo šalį nuo galutinio virsmo į pasaulio politiniame vandenyne besiblaškantį, baimę sėjantį "Skrajojantį olandą" su nepakeičiamuoju kapitonu Vanderdekenu prie šturvalo.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

cha ..balsavimas baigesi pasitikejimas Putinu

76% nuo rusu liaudies ..... violetine tryda nusibaige...visiskas fiasko.

Cha cha cha

Koks dar Vanderdekenas amžiams? Tai sirų, gruzinų, moldavų, ukrainiečių, Krymo totorių, čečėnų ir kitų kaimynų amžiams prakeiktas kraujo ištroškęs galvažudys.

...

Buvimu valdžioje Brežnevą jau pralenkė,gal pralenks ir Staliną?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS