Vasariškos šiukšlės | KaunoDiena.lt

VASARIŠKOS ŠIUKŠLĖS

Vasara. Apie ką svajoja vaikai? Apie porciją ledų, taškymąsi vandenyje, išmanųjį telefoną ar planšetę, kurie neretai yra tapę geriausiais vaikų draugais. Vyresni nei pradinukai moksleiviai? Kad greičiau prabėgtų paskutinė mokslo metų savaitė. Suaugusieji? Šaltą bokalą ar kurortinį romaną?

O štai žygio "Už švarią Lietuvą" organizatoriai svajoja apie Lietuvą be šiukšlių. Na, gerai – beveik be šiukšlių.

Praėjusią savaitę žygiavę aplink Kauną ir rinkę šiukšles, šią savaitę jie jas skaičiavo ir pradėjo analizuoti statistiką: kiek, kokių šiukšlių surinkta, kurios jų dominuoja mūsų gyvenvietėse, pakelėse, pamiškėse ir prie vandens.

"Žygiuodami radome išmestą Kauno miestiečio priesaiką. Tai buvo užpildyti skirtas blankas, kuriame mes, žygio dalyviai, pasirašėme. Ironiška, kad toks blankas išmestas, nes šia priesaika prisiekiami labai geri dalykai: visomis išgalėmis prisidėti prie miesto gerovės kūrimo, siekti sumažinti miestui daromą žalą. O šiuo žygiu mes kaip tik ir siekėme sumažinti miestui daromą žalą. Tai tinka ne tik miestui, plačiąja prasme – ir visai Lietuvai, visam pasauliui", – sakė žygio organizatorius Giedrius Bučas.

Jei savaitgalį ką nors ištiks kurortinis romanas gamtoje, turiu prašymą – nepalikite ten šiukšlių.

Įveikę apie 90 km, žygeiviai surinko keliasdešimt maišų šiukšlių, kurias išrūšiavo. Pagal tai bus sudaryta vartojimo dėlionė, kitaip tariant – vartotojo profilis. Remiantis juo, bus parengtos rekomendacijos Vyriausybei, savivaldybėms, gamintojams, visuomenei, kaip turėtume gyventi, kad paliktume švaresnę ir sveikesnę planetą ateities kartoms. Duok Dieve, kad į visa tai atsižvelgtų tie, kam rekomendacijos bus pateiktos. Duok Dieve, kad į jas atsižvelgtume ir mes patys. Nes kol kas kai kuriems iš mūsų numesti ne tik nuorūką per automobilio langą – ir pakelėje ar tiesiog vaizdingoje vietoje palikti vaikų prikrautas sauskelnes, pilnus šlapimo bakelius (naudojamus vilkikų vairuotojų) ar panaudotus prezervatyvus atrodo normalu. Nesunku atspėti, kad žygio dalyviams tokias šiukšles rinkti nebuvo labai malonu.

Taigi, vasara. Ir jei savaitgalį ką nors ištiks kurortinis romanas gamtoje, turiu prašymą – nepalikite ten šiukšlių.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Trečiam

Tratintis galima visaip, bet gumytes malonėkite iki šiukšlių konteinerio nugabenti, ne tokios jos ir sunkios. Visokios baisios ligos kaip tik ir turėtų apnikti už šiukšlinimą.

Renata

Pritariu

Jonui

Atsirado mat natūralistai, be gumyčių tratinsis. Tai tau visokios baisios ligos geriau už paliktą gumytę?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS